Vučić i Ader otkrili spomenik Janku Sibinjaninu

© Tanjug / ZORAN ZESTICOtkrivanje spomenika Sibinjanin Janku
Otkrivanje spomenika Sibinjanin Janku - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednici Srbije i Mađarske, Aleksandar Vučić i Janoš Ader, otkrili su spomenik Janošu Hunjadiju, u srpskom narodu poznatom kao Sibinjanin Janko, i to na Keju oslobođenja u Zemunu.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, starešina Hrama Svetog Save vladika Stefan, kao i veliki broj građana.

Mađarski predsednik Janoš Ader danas boravi u radnoj poseti Srbiji, a zajedno sa domaćinom, srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, će položiti vence na spomen obeležje Opsada Beograda 1456. na Kalemegdanu.

Vojskovođa Janoš Hunjadi (1387-1456), u Srbiji poznatiji kao Sibinjanin Janko, dobio je spomenik u Zemunu na dan obeležavanja godišnjice bitke za Nandorfehervar, što je mađarski naziv za Beograd, protiv Otomanskog carstva 1456. godine.

Autor spomenika je umetnik iz Budimpešte Ištvan Madaraši, koji je novinarima rekao da je tim delom „ostvaren san“ da se konačno obeleži bitka koja je bila značajna za sve Evropljane, jer je zaustavila prodor Turske u Evropu.

Statua Sibinjanin Janka visoka je 2,3 metra, a izlivena je od bakra.

© Tanjug / ZORAN ZESTICVojskovođa Janoš Hunjadi, poznatiji kao Sibinjanin Janko, dobio je spomenik u Zemunu
Vučić i Ader otkrili spomenik Janku Sibinjaninu - Sputnik Srbija
Vojskovođa Janoš Hunjadi, poznatiji kao Sibinjanin Janko, dobio je spomenik u Zemunu

„Među srednjovekovnim dokumentima pronašao sam crtež Hunjadija, a taj portret poslužio mi je kao osnova u kreiranju ovog spomenika“, naveo je Madaraši.

Na današnji dan pre 562 godine vojska predvođena Hunjadijem pobedila je otomansku vojsku na Kalemegdanu kod Sahat kule.

Tri nedelje posle pobede nad Turcima, u okolini Beograda, u kampu njegove vojske zavladala je epidemija kuge, od koje je i sam oboleo, a kasnije i umro.

Vojničku karijeru započeo je u vojsci despota Stefana Lazarevića, ističući se kao najbolji vojnik, a ubrzo je prešao u službu kod ugarskog kralja Žigmunda.

Nemački kralj Albert Drugi je 1438. godine Hunjadiju dodelio titulu bana od Severina, a kasnije je od mađarskog kralja Vladislava Trećeg dobio upravu nad Beogradom (titula — kapetan Beograda) i Transilvanijom (titula — guverner Erdelja).

Učestvovao je u borbama za oslobođenje Smedereva 1441. godine, a sledeće godine je isterao Turke van granica poverenih mu teritorija i povratio vlast Mađarske nad Vlaškom.

U pohodu na Balkan u borbi protiv Turaka osvojio je Niš i Sofiju i porazio trojicu turskih paša i sultana Murata Drugog.

Hunjadi je kao Sibinjanin Janko, čije ime nose dve ulice u Beogradu, opisan u mnogim srpskim epskim pesmama, kao jedan od najvećih srpskih junaka, a kao narodnog heroja slave ga i Mađari i Rumuni.

Skupština grada Beograda usvojila je 20. aprila 2017. godine odluku o podizanju spomenika, a na inicijativu Ambasade Mađarske, kako bi se kod građana širila svest o istorijskoj povezanosti dva naroda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala