Vlada Zelenskog i partije rok zvezde bila bi optička varka

© AP Photo / VALENTYN OGIRENKOIzbori u Ukrajini
Izbori u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na vanrednim parlamentarnim izborima u Ukrajini partija predsednika Vladimira Zelenskog „Sluga naroda“ dobila je najviše glasova — više od 40 odsto.

Za Bojana Bilbiju, urednika „Politike“ i dobrog poznavaoca prilika u Ukrajini, ovakav rezultat partije Zelenskog je u velikoj meri očekivan, kao i drugo mesto za „Opozicionu platformu“, partiju proruski orijentisanog biznismena Viktora Medvedčuka.

Iznenađenje je, kaže Bilbija, što je stranka bivšeg predsednika Petra Porošenka dobila preko osam odsto podrške, što pokazuje da takozvane „stare političke snage“ i dalje imaju uticaj u svim sferama društva.

„Međutim, kada pobednici budu formalno proglašeni i kada se krene u formiranje nove koalicije i kada Zelenski preuzme ostale poluge vlasti — stare snage će polako biti potiskivane, i postepeno će preći u zaborav“, uveren je Bilbija.

On dodaje da bi, nakon izbora, trebalo da bude izabran novi generalni tužilac, koji bi se bavio korupcijom i kriminalom. Iako mnogi sumnjaju da će Porošenko da se nađe na udaru, ipak se očekuje borba protiv pripadnika bivšeg režima, kojima će opasti ugled i uticaj.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaParlamentarni izbori u Ukrajini
Vlada Zelenskog i partije rok zvezde bila bi optička varka - Sputnik Srbija
Parlamentarni izbori u Ukrajini

Biće to, kaže Bilbija, jedna sasvim drugačija Ukrajina, u kojoj će se, kada Zelenski dodatno učvrsti vlast, ujedno i jasnije iskristalisati — ko ima koliku političku snagu.

Upitan koje su postizborne koalicije sada moguće, Bilbija podseća da je Zelenski pozvao u koalicionu vladu stranku „Glas“, koju predvodi rok zvezda Svjatoslav Vakarčuk.

„Ukoliko bi Vakarčuk prihvatio takvu ponudu, to bi za Zelenskog bilo dobro, jer bi poslao javnosti poruku da je i dalje prozapadno orijentisan. Međutim, to bi zapravo bila neka vrsta ’optičke varke‘, jer bi Vakarčuk u toj koaliciji bio skrajnut. Dakle, Vakarčuk bi morao da odluči da li želi da u tome učestvuje, da li želi da samo pozira u vlasti. Ako to ne bude hteo, ima naravno drugih koji bi takvu ponudu oberučke prihvatili“, konstatuje Bojan Bilbija i dodaje da je jedan zvaničnik „Glasa“ rekao da je ta stranka, ukoliko pređe cenzus, otvorena za nove saveze, pod uslovom da snage sa kojima se udružuje nemaju podršku ukrajinskih oligarha.

Upitan šta pobeda Vladimira Zelenskog znači za opšte stanje u Ukrajini, a pre svega na istoku zemlje, u Donbasu, Bojan Bilbija podseća da je vladavina Zelenskog počela oslobađanjem ratnih zarobljenika i razgovorima o miru, a da je aktuelni predsednik sebi osigurao status „čoveka koji rešava probleme“.

„Eventualna stabilnost na istoku zemlje donela bi stabilnost čitavoj Ukrajini; donela bi i ekonomsku stabilnost u zemlji čiji građani, zbog stanja ekonomije, bukvalno beže na sve strane — u Poljsku, u Nemačku, u Rusiju…. Beže glavom bez obzira, samo da budu što dalje od Ukrajine“, kaže naš sagovornik.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe narodne milicije LNR
Vlada Zelenskog i partije rok zvezde bila bi optička varka - Sputnik Srbija
Vojne vežbe narodne milicije LNR

„Vladimir Zelenski će tek sada, nakon ovih izbora pokazati svoje pravo lice, jer će učvrstiti poluge vlasti; dakle — dobija priliku da pokaže kakvu zaista budućnost ima u vidu za Donbas“, kaže Bojan Bilbija.

„Ono što ja vidim je velika promena na bolje u odnosu na vladavinu ratobornog Petra Porošenka, od koga, u suštini, niko nije mogao ništa dobro da očekuje“, kaže sagovornik Sputnjika.

Upitan šta bi izborni trijumf Zelenskog mogao da znači za buduće odnose Kijeva i Moskve, Bilbija kaže da je ključno, pre svega, formiranje stabilne koalicije, koja nije antiruska; preduslovi za poboljšanje odnosa dve zemlje su pre svega, kako kaže naš sagovornik — pozitivan pomak u Donbasu i postepena obnova pokidanih ekonomskih veza. 

Bolja saradnja, pre svega u domenu nafte i gasa, dala bi snažan impuls posrnuloj ukrajinskoj privredi, povećala broj radnih mesta i ubrzala promet kapitala — a sve to bi, ocenjuje Bibija, omogućilo i ponovni plasman, odnosno izvoz ukrajinske robe na rusko tržište, koji je trenutno ograničen brojnim formalnim zabranama.

„Kada bi se sve to polako saniralo, odnosi bi dobili tok u kojem bi sva pitanja, čak i pitanje Krima, mogla da se reše — ceo region bi time ušao u jednu zonu stabilnosti. Rusija, doduše, ne pati mnogo zbog toga, ali građani Ukrajine mnogo trpe, zato što njihovi lideri proteklih godina nisu našli zajednički jezik sa Moskvom, odnosno zato što su, na nagovor Zapada, išli protiv interesa Rusije — pa samim tim i protiv sopstvenih interesa“, kaže Bojan Bilbija.

„Vlada koja ne bi bila antiruski nastrojena i koja bi imala pozitivan stav prema ruskom narodu bi dovela do toga da odnosi dve zemlje uđu u tok u kojem čak ni pitanje Krima ne bi više bilo sporno, već bi moglo da se reši na obostrano prihvatljiv način — time bi čitav region mogao da uđe u zonu stabilnosti i šire integracije“, zaključuje Bojan Bilbija na kraju razgovora za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala