Veći pritisci na Srbe dok se približavaju izbori na KiM

© Tanjug / ZORAN ZESTICPoslanik Srpske liste Igor Simić
Poslanik Srpske liste Igor Simić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za RTS da će se, kako se približavaju parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji — nastaviti pritisci na Srbe.

Igor Simić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da hapšenja Srba predstavljaju pokušaj da se napravi veštački balans, zbog toga što Specijalni sud poziva bivše pripadnike takozvane OVK.

Naveo je i da je, što se tiče Srpske liste — takozvana vlada u Prištini pala još pre godinu dana, kada su počele serije poteza čiji je cilj bio zastrašivanje Srba.

Simić ukazuje da će, kako se budu približavali izbori, ta politika zastrašivanja dobiti još više na značaju, jer albanski lideri nemaju šta da ponude biračima, osim mržnje prema Srbima.

Rekao je i da Srpsku listu obavezuje odlučnost građana da opstanu na Kosovu i Metohiji, kao i 95 odsto glasova koje je dobila na izborima u opštinama na Severu.

Srpski Mig-29 - Sputnik Srbija
Haradinaj: Zašto Srbija kupuje oružje? Plašim se novog rata

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Simić je rekao da je namera onih koji su izazvali izbore, pre svega — da iz toga politički profitiraju i da blokiraju dijalog.

Naveo je da sa srpske strane — predsednik Aleksandar Vučić pokušava da reši pitanje, ali da predstavnici privremenih institucija Prištine izbegavaju mogućnost nastavka dijaloga.

Ističe i da u samoproglašenoj vlasti iz Prištine nema nikoga ko želi da pokrene dijalog; da sve partije izbegavaju tu temu i da je neće ni ponuditi biračima.

Kada je reč o rokovima za održavanje izbora, Simić kaže da, prema dosadašnjim informacijama — ostavka Ramuša Haradinaja još nije zvanično predata.

Kada se ona preda — samoproglašeni predsednik Hašim Tači ima rok od deset dana da raspiše izbore, koji onda treba da se održe u roku od 30 do 40 dana. Zato Simić kaže da je prva polovina septembra realan rok za održavanje parlamentarnih izbora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala