Spisak članova OVK koje čeka vruća stolica u Hagu

© AP Photo / Visar Kryeziu / OVK
OVK - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Specijalno tužilaštvo je do sada, prema navodima medija, ispitalo oko 300 osoba u vezi sa navodima o ratnim zločinima opisanim u izveštaju Saveta Evrope koji je sastavio Dik Marti o zločinima OVK na KiM.

Listi osoba koje su ispitane, ili će se tek naći pred Specijalnim tužilaštvom, pridružio se i sada već drugi put bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je zbog sudskog poziva i podneo ostavku. Na spisku Tužilaštva su i savetnik predsednika Kosova Bisljim Zurapi, bivši član Vrhovnog štaba OVK Sokolj Bašoten, grupa bivših pripadnika OVK iz Prizrena i bivši predsednik kosovske skupštine Jakup Krasnići.

Iako nikada nije potvrdio, po medijima na Kosovu se spekulisalo da je i predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji dva puta već ispitivan pred Specijalnim tužilaštvom.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu od novembra prošle godine do danas ispitao je više pripadnika OVK, a neki od njih tek treba da se pojave pred Tužilaštvom.

Ramuš Haradinaj — bivši vođa OVK. U Albaniji je 1996. završio obuku i učestvovao u stvaranju terorističkih baza u gradovima Kuks (Kukeš) na severu Albanije i Tropoja. Na Kosmet je ušao ilegalno, a trajno se vratio sredinom 1997, kada je s braćom Dautom i Škeljzenom organizovao terorističke napade na policiju širom Metohije. U aprilu 1998. godine postao je jedan od regionalnih komandanata OVK. Na njegovu inicijativu u Glođanu je formirana specijalna jedinica Crni orlovi u okviru OVK, kojoj se pripisuje odgovornost za mučenja i ubijanja više desetina srpskih civila, čija su tela nađena u Radonjićkom jezeru i po seoskim bunarima u opštini Dečani.

Jakup Krasnići — bivši predsednik kosovske skupštine. Ispitivanje mu je zakazano za 24. jul, ali nije saopšteno u kom svojstvu će biti ispitan. Krasnići je tokom rata 1999. vršio ulogu portparola i člana Glavnog štaba OVK. On je reko da će se odazvati pozivu uprkos tome što je ovaj sud „na kraju koncipiran u Beogradu sa klevetama i lažima i sa motivom i svrhom kompromitovanja i inkriminacije pravednog rata“. Jedan je od osnivača OVK u Drenici i vođa terorističke grupe Golub. Kao član političke direkcije OVK bio je upoznat sa planiranjem, izvođenjem i organizacijom kidnapovanja, ubistvima i fizičkim zlostavljanjima srpskog stanovništva.

Sokolj Bašota, kao i grupa bivših pripadnika OVK iz Prizrena, biće saslušani u Hagu, ali je datum zakazanog ispitivanja za sada nepoznat. Njegovo učešće u OVK vezuje se za saradnju sa Tačijem, a bio je zadužen za Orahovac, Drenicu i srpska sela u ovom regionu. Direktno je učestvovao u kidnapovanju Srbina Desimira Jeftića iz Zvečana i ubistvu Đorđa Belića, zbog čega je protiv njega i podignuta optužnica. Posle rata obavljao je dužnost ministra za rad i socijalna pitanja u tadašnjoj privremenoj vladi.

Gani Geci, bivši poslanik LDD, ispitan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu. Kako je sâm izjavio, biće svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu.

Rustem Mustafa Remi, bivši komandant Operativne zone OVK u Labu i bivši poslanik skupštine Kosova, ispitan je 14. i 15. januara u Hagu. Ispitivan je u svojstvu „osumnjičenog svedoka“, kako je rekao advokat Arianit Koci.

Astrit Šabani, bivši pripadnik OVK, na odsluženju je zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi zbog ubistva četiri Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ga je ispitalo u zatvoru 8. decembra, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.

© AP Photo / Chip East / Pripadnici terorističke OVK na KiM 1999. godine
Spisak članova OVK koje čeka vruća stolica u Hagu - Sputnik Srbija
Pripadnici terorističke OVK na KiM 1999. godine

Sokolj Dobruna, bivši predsednik Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova, pozvan je od Specijalnog suda na ispitivanje 12. decembra prošle godine u Prištini. Prvobitno mu nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Tokom ispitivanja u Hagu 13-14. decembra video je, po sopstvenoj izjavi, da je pisalo svedok, ali da na osnovu pitanja koja su mu postavljali, kako je rekao, ne može da isključi mogućnost i da bude osumnjičen.

Nazif Mehmeti, kapetan Dini, bivši „šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba“. Pozvan je od Specijalnog suda da se pojavi na saslušanju od 22. do 24. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan.

Sami Ljuštaku, bivši komandant OVK, pripadnik Dreničke grupe. Ispitan je 17. januara u Hagu, „branio se ćutanjem“. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan.

Remzi Šalja, komandant Crvena jabuka, „komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK“, pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan.

© Sputnik / Brankica Ristić / Albanac u Prištini sa zastavom Dardanije (Ilirske države koja se prostirala na teritoriji današnjeg Kosova, južne Srbije, Makedonije i Albanije)
Spisak članova OVK koje čeka vruća stolica u Hagu - Sputnik Srbija
Albanac u Prištini sa zastavom Dardanije (Ilirske države koja se prostirala na teritoriji današnjeg Kosova, južne Srbije, Makedonije i Albanije)

Safet Sulja, pukovnik OVK, deo „operativne zone Paštrik“, pozvan od Specijalnog suda na saslušanje 12. decembra u Prištini. Kako je sâm izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka. Ispitan je kada i Sokolj Dobruna, od 13-14. decembra.

Sabahajdin Cena, bivši OVK pripadnik u „operativnoj zoni Paštrik“, saslušan je 14. i 15. januara u Prištini. Njegov advokat Mahmut Haljimi izjavio je da je njegov klijent ispitan u svojstvu osumnjičenog.

Suljejman Seljimi, bivši glavni komandant OVK, dobio je poziv za saslušanje u Hagu za 9. januar. Nije se odazvao pozivu zbog „narušenog zdravlja“, ali je potom ispitan u Prištini 6. februara. Trenutno je na uslovnom otpustu sa izdržavanja zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Raimonda Reci — prva pripadnica OVK koja je dobila poziv za saslušanje od Specijalnog suda u Hagu. Poziv joj je uručen početkom decembra i kako je navela, rečeno je da je pozvana u svojstvu svedoka.

Ismet Tara, poznatiji kao komandant Hodža, primio je poziv za saslušanje 20. decembra. Tara je ispitan u Hagu u svojstvu osumnjičenog 17. februara, a ispitivanje je trajalo nekoliko dana.

Naser Krasnići, bivši komandant OVK za oblast Paštrik, ispitivan je dva dana u Prištini, saopštio je njegov advokat Fljorin Vertopin 18. januara.

Nazif Mehmeti, bivši šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba, ispitan je u svojstvu osumnjičenog u Prištini 22. i 23. januara.

Faton Mehmetaj, bivši član OVK, ispitan je 4. februara u Hagu. Nije poznato u kom svojstvu je ispitivan.

Mahir Hasani, pozvan na ispitivanje 11. februara u Hagu, ali je vest demantovao sâm Hasani. Međutim, početkom februara je advokatska kancelarija Artana Ćekinija saopštila da je specijalno veće Ustavnog suda suspendovalo nalog specijalnog tužioca prema Hasaniju za predaju dokumenata, podataka, beleški i specifikovanih dokumenata iz naloga specijalnog tužioca.

Ljahi Ibrahimaj, general OVK iz Metohije (Dukađin), potvrdio je 11. februara da mu je uručen poziv od strane Specijalizovanih veća i najavio da će ga tužilac ispitati. Odbio je da kaže kada će biti ispitan i u kom svojstvu.

Isuf Gaši ispitan je od strane Kancelarije specijalnog tužioca 20. februara u svojstvu svedoka.

Pjeter Šalja, poznatiji kao komandant Vuk, ispitan je u svojstvu osumnjičenog u Briselu.

Bljerim Kuči, poslanik Alijanse za budućnost Kosova, prvobitno je potvrdio da će biti ispitan 12. marta. On je izjavio da će „ispuniti svoju obavezu“ i odazvati se sudu. Kuči nije objasnio u kom svojstvu ga je pozvao Specijalni sud, ali je zatražio od medija da ga ne kontaktiraju sa dodatnim zahtevima. U međuvremenu, portal „Zeri“ je preneo vest da se očekuje da Kuči bude ispitan u Hagu 7. aprila.

Osman Karpuzi, bivši pripadnik OVK, potvrdio je prošlog meseca da je pozvan na ispitivanje u Hag 13. i 14. marta.

© AFP 2023 / JOEL ROBINE / Pripadnici terorističke organizacije OVK
Spisak članova OVK koje čeka vruća stolica u Hagu - Sputnik Srbija
Pripadnici terorističke organizacije OVK

Baškim Ndrecaj, bivši pripadnik OVK iz Suve Reke, 13. marta dobio je poziv Specijalnog suda. Ndrecaj je ispitan 22. maja i to, kako je saopštio, u svojstvu osumnjičenog. Rekao je i da se branio ćutanjem.

Saljih Ljajći, komandant 136. brigade OVK, ispitan je 14. marta, saopštilo je Udruženje ratnih veterana OVK iz Peći, ali ne i u kom svojstvu je bio ispitan.

Enver Šalja — bivši predstavnik OVK u Nemačkoj, poziv za saslušanje u svojstvu svedoka mu je uručen upravo u Hagu, gde je boravio zajedno sa Ismetom Tarom, koji je tamo ispitivan u svojstvu osumnjičenog.

Rahim Hašimi , bivši pripadnik Delta komandnih snaga 138. brigade OVK, primio je poziv Specijalnog suda i pojaviće se na ispitivanju 9. aprila u Hagu u svojstvu osumnjičenog.

Mendim Daka Šari, bivši komadant specijalne jedinice Generalštaba OVK, kako je prenela „Gazeta ekspres“, 13. maja je trebalo da putuje u Hag na poziv Specijalnog suda.

Fljamur Hoti, bivši pripadnik OVK, kako je sâm potvrdio, pozvan je od strane Specijalnog suda za 28. maj. Nije poznato da li je i u kom svojstvu ispitan.

Šukri Buja, bivši komandant OVK za zonu Nerodimlja i bivši gradonačelnik Lipljana, kako je sâm potvrdio za „Gazetu ekspres“, biće ispitan u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu 17. jula u Hagu.

Ramiz Ćerićin, poznat kao komandant Lav, ispitan je 9. jula u Prištini u svojstvu osumnjičenog, kako je sâm naveo. Medijima je rekao da nije mogao da putuje u Hag zato što nema pasoš, jer je na poternici Interpola, pa mu je omogućeno da bude saslušan u kancelariji Euleksa u Prištini.

Naim Maljoku, savetnik kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i bivši načelnik Oslobodilačke vojske Kosova, saopštio je 10. jula da je u Hag pozvan u svojstvu svedoka.

Bisljim Zurapi, savetnik predsednika Kosova i istovremeno bivši načelnik štaba OVK, pozvan je od strane Specijalnog suda u svojstvu osumnjičenog. Saslušanje je, kako je sâm potvrdio za kosovske medije, zakazano za 4. avgust ove godine .

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala