Obnavlja li „Gasprom“ izgradnju „Južnog toka“

© AP Photo / Marko DrobnjakovicGasovod Južni tok
Gasovod Južni tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Gasprom“ je neočekivano odmrznuo projekt proširenja svoje infrastrukture na jugu Rusije u okviru gasovoda „Južni tok“, od kojeg se odustalo 2015. godine, a sada se ponovo aktivira, ali ovaj put — za potrebe unutrašnjeg tržišta.

„Gasprom“ je krajem 2018. godine odlučio da završi izgradnju istočne grane „Južnog koridora“, navodi se u uslovima tendera „Gasprom projektovanja“ za izvođenje inženjerskih radova koji je otvoren 19. jula. Kako je navedeno u dokumentaciji — tender je otvoren nakon što je šef „Gasproma“ Aleksej Miler 26. decembra 2018. godine doneo odluku da se „realizuje u punom obimu linearni deo magistralnog gasovoda Počinki-Anapa (istočni koridor)“. Ovaj gasovod dužine 1.600 kilometara trebao je da poveže centralni koridor, po kojem se gas tradicionalno isporučuje u Ukrajinu, iz Anape, odakle počinje morski deo izvoznog gasovoda preko Crng mora — prvo „Južni tok“, a nakon njegovog ukidanja krajem 2014. godine — „Turski tok“.

Projekat „Južni tok“ iz poznatih razloga nije završen, dok je projekat „Turski tok“ realizovan ne samo u najkraćem roku, već i pre roka. Dve grane novog morskog gasovoda preko Crnog mora su izgrađene pre roka.

Pošto je snaga „Turskog toga“ u poređenju sa „Južnim tokom“ — smanjena dva puta, i do 32 milijarde kubnih metara; 2015. godine „Gasprom“ je zamrznuo izgradnju istočne grane „Južnog koridora“. Do tada, kompanija je uspela da izgradi 506 kilometara linijskog dela.

U „Gaspromu“ su saopštili „Komersantu“ da će izgradnja gasovoda „omogućiti da se poveća produktivnost gasnog sistema u pravcu Krasnodarskog kraja, radi osiguranja rasta potražnje za gasom u tom području i radi njegovog bezbednog uzimanja iz skladišta Severnog Kavkaza“.

Radi se samo o izgradnji linijskog dela; ali bez ranije projektovanih osam kompresorskih stanica — snaga novog gasovoda će biti nekoliko puta manja od projektovanih 32 milijarde kubnih metara godišnje.

Izvori „Komersanta“ smatraju da je jedini razumni razlog nastavka projekta — priprema za povećanje snage „Turskog toka“, pošto je upravo za te ciljeve Počinki-Anapi bio prvo i projektovan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala