Može li Turska izbaciti Amerikance iz „Indžirlika“?

© AP Photo / Senior Airman Keifer BowesAmerički avion f-35
Američki avion f-35  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska može odgovoriti na američke sankcije zbog kupovine S-400 preduzimanjem koraka protiv aviobaze „Indžirlik“ gde je bazirana američka avijacija, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

„Ako SAD uvedu sankcije, mi ćemo dati potreban odgovor. Možda ćemo preduzeti korak i prema vazdušnoj bazi ’Indžirlik‘. To nije pretnja niti ucena, već prirodni stav u ovim uslovima“, rekao je Čavušoglu televiziji „TGRT“.

Čavušoglu je dodao da, ukoliko ne budu isporučeni F-35, Turska će, dok ne proizvede svoje, potrebe podmirivati iz drugih izvora.

 „Turska ozbiljno razmišlja o sopstvenoj proizvodnji naoružanja. Mi želimo da proizvodimo sopstvene lovce. Međutim, F-35 je nova tehnologija, zbog čega smo postali partneri programa i donirali 1,4 milijardi dolara. Međutim, sve je krenulo po lošem scenariju i nama ih neće dati. Znači — najprirodnije pravo Turske je da nadoknadi svoj deficit ovako kako smo i uradili — kupovinom S-400. Mi ćemo raditi isključivo u svojim interesima i tražiti druge alternative“, dodao je turski ministar.

Ministar je naglasio da je ruski raketni sistem S-400, u poređenju sa američkim „Patriotom“ — napredniji i da će početkom 2020. godine biti predat vojsci na korišćenje.

Turska ostaje članica NATO, ali ima pravo da sarađuje sa drugim državama, ako joj je to u interesu.

„Nemoguće je isključiti Tursku iz NATO. Alijansa donosi odluke konsenzusom i ako je samo jedna država protiv — odluka neće biti usvojena. Mi smo više od 50 godina bili članica NATO i to i ostajemo. Međutim, pri tome, mi nikome ne pripadamo. Turska je otvorena za ceo svet. Gde su njeni interesi — tamo ćemo i ići i niko to ne može da promeni“, objasnio je Čavušoglu.

„Iako Turska želi da stupi u EU, ona neće beskonačno čekati pred njenim vratima“, dodao je turski ministar.

Podsetimo — američko Ratno vazduhoplovstvo koristi aviobazu „Indžirlik“ za svoje potrebe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala