Hrvatska gradi skladište za nuklearni otpad na granici sa BiH

© AP Photo / Ted S. WarrenNuklearni otpad
Nuklearni otpad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska je odlučila da započne izgradnju svog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH.

Odluka o tome da li će Hrvatska i Slovenija otpad iz nuklearne elektrane „Krško“ odlagati u zajedničkom skladištu — biće objavljena tek u septembru, saznaje hrvatski portal „Ekspres“.

Tu odluku objaviće hrvatski ministar energetike i zaštite okoline Tomislav Ćorić i slovenačka ministarka infrastrukture Alenka Bratušek u septembru u Ljubljani.

Slovenija već nekoliko godina planira da zajedničko skladište za niskoradioaktivni i srednjeradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane „Krško“ izgradi u Vrbini pored Krškog i zagovara ulazak Hrvatske u taj projekat.

Hrvatska i Slovenija imaju obavezu da svoj deo otpada iz nuklearke „Krško“, koja je zajednička, zbrinu 2023. godine.

Iako za pripremu i izgradnju odlagališta Hrvatska ima još samo četiri godine, za sada nije sačinjena čak ni studija uticaja na okolinu, pa je potpuno nejasno kako država planira da u tako kratkom roku pripremi preuzimanje nuklearnog otpada, navodi „Ekspres“.

Portal dodaje da nije postignut ni konsenzus sa lokalnim stanovništvom i sa BiH, a svi se žestoko protive dolasku otpada na Trgovsku goru.

Krško je u pogonu od 1981. godine, a radiće do 2043. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala