Bugarska opozicija o kupovini F-16: Trošimo milijarde koje bismo zaradili na „Južnom toku“

© RaytheonAvion F-16 ispaljuje raketu "Maverik"
Avion F-16 ispaljuje raketu Maverik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Volen Siderov, predsednik bugarske nacionalističke partije Ataka, kritikovao je odluku vlasti o kupovini američkih lovaca F-16, rekavši da bi te milijarde, koje su izdvojene za ovaj projekat, Bugarska mogla da zaradi da je izgrađen gasovod „Južni tok“.

„Naši partneri sada su SAD, koje nam nanose štetu u visini od dve milijarde leva (1,2 milijarde dolara). To su isti ti koji su nam 2014. godine branili da gradimo ’Južni tok‘. Da ih nismo poslušali, te da smo izabrali Rusiju kao partnera, od 2015. godine do danas zarađivali bismo po 500 miliona leva godišnje, što je ta suma koju vlast namerava da plati Americi zbog kupovine aviona“, pojasnio je.

Siderov je takođe ocenio i da bi moglo da dođe do odlaganja isporuke američkih aviona, iako je to planirano da se desi 2023. godine.

„Mi ćemo sada platiti tu sumu, iako ćemo na te avione čekati još četiri godine. Međutim, uopšte nije isključeno da će Amerikanci potom reći da nam neće isporučiti avione pod izgovorom da Bugarska nije ispunila neke uslove“, dodao je.

I glavna opoziciona Bugarska socijalistička partija je protiv ratifikacije sporazuma o kupovini osam američkih lovaca F-16, a poslanik te stranke Nikolaj Conkov je nešto ranije izjavio da se sredstva za kupovinu ovih aviona nabavljaju nauštrb projekata iz sfere zdravstva i obrazovanja, kao i da će se deficit budžeta povećati sa 0,5 procenata na dva odsto.

Prethodno je premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio da je lično insistirao na tome da otplata američkih aviona F-16 bude realizovana u celosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala