Zašto rat protiv Irana žele svi na Zapadu osim Trampa

© Foto : MCSN Tristan Kyle LabuguenAmerički nosač aviona "Abraham Linkoln".
Američki nosač aviona Abraham Linkoln. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Velike Britanije Tereza Mej je najavila sastanak Vladinog Komiteta za vanredne situacije, povodom toga što je Iran zaplenio britanski tanker. Politički analitičar Vladimir Kirejev smatra da incidenti sa tankerima povećavaju rizik direktnog sukoba između zemalja Zapada i Irana.

„Postoji veliki potencijal za direktan sukob. Ozbiljni krugovi u SAD i u Velikoj Britaniji spremni su da izazovu takav konflikt. Reč je o ekonomskim i političkim interesima. Sa političkog aspekta — govorimo o pokušajima „promene formata“ Bliskog istoka, gde je Iran u ovom trenutku, prema mišljenju američkih stratega, dobio veliki značaj. Sa ekonomske tačke gledišta — Amerikancima je u cilju da steknu uticaj na tržišta koja su pod kontrolom Irana. Ima mnogo razloga da se izazove rat“, ocenio je Kirejev.

Istovremeno, on smatra da sukob nije u interesu američkog predsednika Donalda Trampa.

„Ozbiljan faktor, koji predstavlja prepreku tome, jeste figura predsednika SAD. Tramp nije zainteresovan za konflikt pre izbora, koji bi negativno uticao na njegovu reputaciju u američkom društvu. Pre svega — zato što su njegovi birači glasali za njega u nadi da će da zaustavi niz spoljašnjih ekspanzija i da će se fokusirati na unutrašnju politiku i ekonomiju, što je on do sada i radio. Međutim, na njega će se vršiti veliki pritisak, i sledi ozbiljna unutrašnja politička borba“, zaključio je Vladimir Kirejev.

Britanska premijerka Tereza Mej održaće sastanak Komiteta za vanredne situacije (COBRA - Cabinet Office Briefing Rooms) povodom zaplenjivanja britanskog tankera „Stena impero“ u Ormuskom zalivu, prenosi list „Independent“.

U petak, 22. jula, Korpus čuvara Islamske revolucije u Iranu zarobio je tanker koji plovi pod zastavom Velike Britanije u Ormuskom moreuzu, nakon što je on navodno prekršio međunarodna pravila. Sproveli su brod u luku „Bender Abas“. Posada tankera, koju čine 23 osobe, uključujući i troje Rusa, ostaje na brodu.

Incident sa britanskim tankerom je zapravo odgovor iranskih vlasti na potez britanskog Gibraltara, koji je 4. jula zadržao iranski tanker. Brod „Grejs 1“ bio je osumnjičen za kršenje sankcija EU protiv Sirije. Policija je privela kapetana, višeg pomoćnika i još dva člana posade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala