Zašto Francuska stvara „veliku kosmičku komandu“

© AP Photo / Henri GriffitKosmodrom Kuru u Francuskoj Gvajani
Kosmodrom Kuru u Francuskoj Gvajani  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron objavio je da u septembru namerava da formira novu svemirsku komandu u okviru ratnog vazduhoplovstva, a time nastoji da učini Francusku najsnažnijom državom u Evropi.

Prema pisanju zapadnih medija, nova struktura će verovatno zameniti Ujedinjenu svemirsku komandu (CIE), koja u Oružanim snagama Francuske postoji od 2010. godine, a koja je pod upravom Generalštaba.

Istovremeno, mediji saopštavaju da je planirano da se Ujedinjena svemirska komanda prebaci pod komandu Vazduhoplovnih snaga, prenosi televizija RT.

Prema rečima Makrona, Vazduhoplovne snage će u budućnosti biti transformisane u Vazdušno-kosmičke snage.

Biti u trendu

Prema pisanju svetskih medija, francusko rukovodstvo je poslednjih godina počelo da udeljuje više pažnje vojnom aspektu istraživanja svemira.

U septembru 2018. godine ministarka odbrane Francuske Florans Parli izjavila je da je nedopustivo da zemlja zaostaje na polju svemirske tehnologije.

Prema njenim rečima, druge svemirske sile rade na militarizaciji svemira tako što postavljaju u orbitu potencijalno opasne objekte, što svedoči o njihovim agresivnim namerama. Parlijeva je posebno izdvojila Rusiju, optuživši je da pokušava da presretne informacije sa francusko-italijanskog satelita.

Šef Ujedinjene kosmičke komande Oružanih snaga Francuske Mišel Fridling je u novembru 2018. godine rekao da svemir postaje „polje konfrontacije“. Kasnije je izjavio da satelitska grupacija zemlje nije dovoljno zaštićena.

© AP Photo / Henri Griffit Kosmodrom Kuru u Francuskoj Gvajani
Zašto Francuska stvara „veliku kosmičku komandu“ - Sputnik Srbija
Kosmodrom Kuru u Francuskoj Gvajani

Prema njegovim rečima, među pretnjama sa kojima se može suočiti francuski vojni svemirski program, jesu organizacija sabotaže na zemlji, sajber-napadi, instaliranje radio-elektronskih smetnji, presretanje satelita u svemiru ili njihova neutralizacija uz pomoć lasera.

Sa druge strane, televizijska kompanija BFM ove godine je saopštila da Francuska samostalno razvija antisatelitski laser.

Prema planu vojnih rashoda za period od 2019. do 2025. godine, Pariz je dužan da izdvoji 3,6 milijardi evra za projekte odbrane u svemiru, prenosi „Frans 24“. Među ciljevima programa je lansiranje u orbitu grupacije izviđačkih satelita CSO, komunikacionih satelita „Sirakuza“, lansiranje izviđačkih satelita CERES, kao i modernizacija radara za osmatranje svemira GRAVES.

U junu 2019. godine Florans Parli je najavila početak istraživanja svemira prema programu za stvaranje satelita nove generacije.

CC0 / / Međunarodna svemirska stanica
Zašto Francuska stvara „veliku kosmičku komandu“ - Sputnik Srbija
Međunarodna svemirska stanica

„Savremeni načini ratovanja predviđaju fokusiranje na vazduh i svemir. Formirajući svoju svemirsku komandu, Francuska deluje u skladu sa savremenim tendencijama vojne izgradnje“, izjavio je glavni urednik lista „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko.

Kako ističe vojni stručnjak Jurij Knutov, u nameri Makrona da „proširi“ svemirske mogućnosti ogledaju se i političke ambicije lidera francuske države.

„Makron pretenduje na mesto evropskog lidera. On nastoji da učini Francusku najsnažnijom državom u Evropi. Svemirska komanda je deo tog zadatka, kao i želja da se pokaže da je Francuska najmoćnija država u Evropi“, ocenio je Knutov.

Sile i sredstva

Prema pisanju američkog portala „Brejking defens“, u realizaciji svojih svemirskih ambicija Francuska se oslanja na podršku drugih zemalja-članica EU i NATO-a. Na primer, program izrade satelita CSO predviđa ulaganje Nemačke, Švedske i Belgije.

Prema rečima stručnjaka, Francuska ima solidne osnove za razvoj vojne svemirske tehnologije, a to je najstariji, posle Rusije i SAD, svemirski program u svetu, kao i industrijski potencijal razvijene evropske sile.

„Danas je Francuska jedina evropska zemlja, koja je sposobna da lansira svoje svemirske objekte sa sopstvenim nosačima“, ističe Jurij Knutov. Reč je o porodici evropskih raketa-nosača „Ariane“, u čijoj je izradi najveću ulogu imala i ima Francuska.

© Arnold JerockiEmanuel Makron
Zašto Francuska stvara „veliku kosmičku komandu“ - Sputnik Srbija
Emanuel Makron

Kosmodrom „Kuru“ u Francuskoj Gvajani bliže je ekvatoru nego ijedan sličan objekat drugih svemirskih sila i to je najbolje mesto za lansiranje satelita u geostacioniranu orbitu. To je još jedna prednost Francuza, smatraju stručnjaci.

„Mogućnosti Francuske u aerokosmičkoj industriji su prilično impresivne. Francuska ima potpunu svemirsku autonomiju. Međutim, ona ne poseduje sopstveni program svemirskih letova sa posadom i nema mogućnost da stvori i rasporedi svemirske udarne sisteme“, kaže Korotkov.

Pored toga, slabe tačke francuskog svemirskog programa su i odsustvo kosmodroma, koji bi se koristio samo u vojne svrhe, jer je „Kuru“ ipak objekat dvostruke namene, ocenio je Jurij Knutov. Štaviše, mnoge namere izrade ofanzivnog oružja, uključujući i svemirsko naoružanje, postoje samo na papiru, dodao je on.

„Međutim, to ne znači da Francuska namerava da zaostaje za drugima. Ubuduće će se baviti razvojem satelita koji će loviti druge satelite, laserskog oružja, koje će moći da se rasporedi u svemir, kao i elektromagnetnog oružja“, zaključio je Knutov. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala