Rusija šalje humanoidnog robota u svemir

© Sputnik / Aleksandr Ovčarov / Uđi u bazu fotografijaTestiranje antropomorfnog robota Fjodor projekta "Spasilac" u laboratoriji Fondacije za perspektivna istraživanja preduzeća "Androidna tehnika" u Magnitogorsku
Testiranje antropomorfnog robota Fjodor projekta Spasilac u laboratoriji Fondacije za perspektivna istraživanja preduzeća Androidna tehnika u Magnitogorsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski humanoidni robot „Fjodor“ otići će na Međunarodnu svemirsku stanicu 22. avgusta i tamo provesti nedelju i po dana, saopštio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin na kosmodromu „Bajkonur“.

Prema rečima Rogozina, robot će uskoro biti dostavljen na aerodrom „Bajkonur“ u korpus za montažu i testiranje.

„Već sam posetio korpus za montažu i testiranje, gde već stoji brod ’Sojuz MS-14‘ koji će poleteti zajedno sa ovim nebeskim robotom. Mi smo ga nazvali ’Skajbot F-850‘“, dodao je Rogozin.

On je naglasio da će robot u budućnosti biti poslat i na Mesec u okviru priprema za slanje ljudske misije.

„Imaćemo pripremnu fazu za (osvajanje Meseca) — prvo ćemo poslati humanoidnog robota, a posle toga i čoveka, pošto proučimo sve rizike i naučimo da se borimo sa njima“, rekao je on.

Androidni robot „Fjodor“ stvoren je u saradnji sa kompanijom „Androidna tehnika“ i Fondom za perspektivna istraživanja, uz tehničku podršku Ministarstva za vanredne situacije Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala