Naučnici: Ne dirajte Tutankamonovu mumiju, opasno je (foto)

© REUTERS / Mohamed Abd El GhanyMumija poslednjeg kralja 18. dinastije - Tutankamona u grobnici u Dolini kraljeva
Mumija poslednjeg kralja 18. dinastije - Tutankamona u grobnici u Dolini kraljeva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Egipatski faraon trebalo bi da krene na svoje poslednje putovanje — od Luksora do Kaira, ali naučnici su izričito protiv toga.

Arheolozi su zabrinuti zbog planova da se mumija faraona Tutankamona prebaci iz grobnice u Dolini kraljeva na jugu Egipta u glavni grad Kairo, gde bi trebalo da bude izložena u novom muzeju.

Stručnjaci kažu da je 3.000 godina stara mumija toliko krhka da je ne bi trebalo transportovati iz grada Luksora, gde se u kontrolisanim uslovima čuva u staklenoj kutiji u grobnici. Zabrinuti su da bi mumija, koja je već slomljena na nekoliko mesta, mogla dodatno da se ošteti.

© REUTERS / Mohamed Abd El GhanyTutankamonov sarkofag u restauriranoj grobnici u Dolini kraljeva
Naučnici: Ne dirajte Tutankamonovu mumiju, opasno je (foto) - Sputnik Srbija
Tutankamonov sarkofag u restauriranoj grobnici u Dolini kraljeva

Zbirka blaga „Zlatnog faraona“ trebalo bi biti glavna atrakcija novog Velikog egipatskog muzeja (GEM) koji će biti otvoren iduće godine kod piramida u Gizi. Britanski arheolog Hauard Karter otkrio je 1922. godine grobnicu faraona iz 18. dinastije u Dolini kraljeva u Luksoru. Bila je netaknuta i u njoj se nalazilo oko 5.000 predmeta, prenose svetski mediji.

Egipatsko ministarstvo za antikvitete prošle nedelje je prebacilo zlatni mrtvački sanduk Tutankamona iz Luksora u GEM „radi prve obnove od otkrića grobnice“. U Luksoru su ostali samo kameni sarkofag i mumija.

Konzervatori su u januaru završili obnovu faraonove grobnice, koja je trajala deset godina. Tutankamon je bio devetogodišnji dečak kada je postao egipatski faraon. Vladao je od 1333. do 1323. godine pre nove ere, kao jedan od poslednjih kraljeva iz 18. dinastije.

Tutankamonova kletva

Legenda kaže da je Tutankamon bacio kletvu koja će stići sve one koji remete njegov spokoj. Upravo ova kletva plaši mnoge već ceo vek. O čemu se tu zapravo radi?

Pre skoro tačno 100 godina, 1922. godine, otkrivena je Tutankamonova grobnica, a onaj ko je finansirao istraživanje — lord Karnarvon, ubrzo nakon otvaranja grobnice je umro. Da li je to slučajnost?

© REUTERS / Mohamed Abd El GhanyTuristi u Dolini kraljeva, nadomak Tutankamovonove grobnice
Naučnici: Ne dirajte Tutankamonovu mumiju, opasno je (foto) - Sputnik Srbija
Turisti u Dolini kraljeva, nadomak Tutankamovonove grobnice

Naime, lorda Karnarvona je ujeo komarac, a on je to mesto posekao tokom brijanja. Nakon toga rana se inficirala, što je prouzrokovalo smrt. Međutim, ubrzo se proširila priča o Tutankamonovoj kletvi, prenosi portal „Srednjeskole.edukacija“.

Ova priča se proširila nakon što je Džordž Džej Guld Prvi posle posete grobnici ubrzo dobio groznicu i preminuo, pa nakon što je egipatskog princa posle posete grobnici upucala supruga, pa kada je brat lorda Karnarvona umro od sepse posle operacije…

Egiptolog Univerziteta u Filadelfiji Dženifer Vagner nakon istraživanja izložila je analizu sadržaja grobnice, prema kojoj se u grobnicama faraona nalaze insekti, buđ i bakterije koje su tu i po hiljadu godina.

Mumije koje se nalaze u grobnicama imaju buđ, a među njima se mogu naći i one koje su veoma opasne — Aspergillus niger i Aspergillus flavus. Upravo ovi toksini mogu biti smrtonosni za ljude slabijeg imuniteta. Oni mogu izazvati reakcije kao što su zgrušavanje krvi ili krvarenje u plućima.

© AP Photo / Hassan AmmarZlatna maska kralja Tutankamona u Egipatskom muzeju u Kairu
Naučnici: Ne dirajte Tutankamonovu mumiju, opasno je (foto) - Sputnik Srbija
Zlatna maska kralja Tutankamona u Egipatskom muzeju u Kairu

Osim ovih toksina, u grobnicama se mogu naći i druge bakterije koje napadaju pluća — Psudomonas i Staphylococcus.

Kada su naučnici istraživali sadržaj grobnica, naišli su i na amonijak, formaldehid i vodonik-sulfid, a u velikim količinama — ovi gasovi mogu da izazovu iritaciju očiju i nosa, kao i simptome upale pluća. U nekim ekstremnim slučajevima zabeleženo je i da su baš ove supstance izazvale smrt.

Kada su stručnjaci istraživali smrt lorda Karnarvona pronašli su toksine, ali nisu samo oni prouzrokovali smrt. Pre nego što je kročio u Tutankamonovu grobnicu, lord Karnarvon je bio hronično bolestan. Upravo je to bio problem, jer da ga je „ubio“ sadržaj grobnice, odnosno Tutankamonova kletva — umro bi mnogo pre.

Profesor epidemologije sa Univerziteta na Havajima, De Volf Miler, rekao je da je lord Karnarvon verovatno bio bezbedniji u grobnici nego van nje. Mada sumnja u poreklo bakterija u grobnicama, profesor Miler smatra da je jedno sigurno, a to je da i danas, sa savremenom tehnologijom, otvaranje grobnica predstavlja rizik, jer uvek postoji mogućnost da arheolog udahne neku bakteriju. Ali čak i tada je šansa da će umreti od toga — veoma mala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala