Kina dobila pravo da uvede sankcije SAD

© AP Photo / Stephen B. MortonKontejneri sa kineskom robom u luci Savana u američkoj državi Džordžija
Kontejneri sa kineskom robom u luci Savana u američkoj državi Džordžija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska trgovinska organizacija utvrdila je da američke carine na kinesku robu, koje su uvedene još za vreme bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, krše norme Organizacije, poručivši da SAD ne mogu da ignorišu njenu ulogu.

Stručnjak sa Instituta za svetsku ekonomiju pri Kineskoj akademiji savremenih međunarodnih odnosa Čen Fengjing ističe da je STO neophodna kao mehanizam za rešavanje trgovinskih sporova.

U okviru STO ne samo Kina, već i EU i SAD mogu da rešavaju nesuglasice i druga pitanja i zato, kako ističe Čen, Vašington teško može da ignoriše aktivnosti Organizacije.

„Čak i ako se Vašington povuče iz STO, druge zemlje će ostati, kao što je bilo i sa Pariskim sporazumom“, objašnjava za Sputnjik kineski ekspert.

Prema njegovim rečima, Organizacija će postojati, bez obzira da li će SAD biti u okviru nje ili ne, jer je STO multilateralna organizacija.

„EU i Japan neće napustiti Organizaciju, tako da je malo verovatno da će se i SAD odlučiti na taj korak. Generalno, svi se zalažu za multilateralni sistem, za organizaciju zasnovanu na pravnim normama. Svi teže pravdi i otvorenosti, to su osnovni principi i teško da može nešto da se promeni“, ocenio je Čen.

© Sputnik / Ruben SprichUlaz u sedište Svetske trgovinske organizacije u Ženevi
Kina dobila pravo da uvede sankcije SAD - Sputnik Srbija
Ulaz u sedište Svetske trgovinske organizacije u Ženevi

Stručnjak je takođe naglasio da su neophodne reforme u okviru Organizacije, jer se potrebe menjaju u skladu sa vremenom. 

„Norme, koje su u okviru STO uspostavljene 1995. godine, zahtevaju reforme. Ali, na osnovu pravila i multilateralnog sistema, Organizacija može da nastavi sa radom. Stoga ne verujemo da će se SAD povući iz STO“, konstatovao je Čen.

Prema njegovim rečima, Kina trenutno nema dogovor sa SAD, sve je u fazi pregovora, a od njihovih ishoda će zavisiti budućnost.

„Mi možemo da se žalimo samo Svetskog trgovinskoj organizaciji, koja je u svakom slučaju neophodna. Mislim da bi svaka zemlja trebalo da izvuče korist iz multilateralnog formata, uprkos Trampovoj retorici unilateralizma“, zaključio je stručnjak.

Spor dug sedam godina

Podsetimo, Apelacioni sud pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji presudio je da američke antidampinške i kompenzacione carine, koje su uvedene još za vreme mandata bivšeg predsednika SAD Baraka Obame u pogledu kineske robe, krše norme Organizacije.

STO je pozvala Vašington da deluje u skladu sa njihovim Sporazumom o subvencijama i kompenzacionim merama. U slučaju da SAD ne ispoštuju ovu odluku, Kina ima pravo da u skladu sa pravilima STO uvede carine na američku robu.

Kina je podnela tužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji još 2012. godine, nakon što su SAD uvele kompenzacione carine na niz kineskih proizvoda. SAD su tvrdile da kineske vlasti subvencionišu državne i privatne kompanije koje proizvode tu robu. Kao rezultat toga, mehanizmi za određivanje cena na tržištu ne funkcionišu i kineske kompanije mogu da ponude proizvode na svetskom tržištu po veoma niskim cenama. To, sa druge strane, podriva konkurentnost američkih kompanija i dovodi do smanjenja radnih mesta u SAD. Kako bi zaštitili svoje proizvođače, SAD su uvele kompenzacione carine.

© AP Photo / Steve HelberKina, kontejneri sa robom
Kina dobila pravo da uvede sankcije SAD - Sputnik Srbija
Kina, kontejneri sa robom

Apelacioni sud STO je priznao da određeni broj robe, koja se proizvodi u Kini, zaista subvencioniše država. Ipak, SAD bi, računajući na vrednost carina, trebalo da polaze od stvarne cene tih kineskih proizvoda, uzimajući u obzir kineske cene, a ne da na osnovu sopstvenih proračuna samostalno određuju tu, navodno, realnu vrednost.

Kako je utvrdila STO, na taj način SAD svojim carinama krše pravila Organizacije i zbog toga carine moraju biti promenjene. U protivnom, Kina ima pravo da uvede sankcije SAD i njihovim proizvodima, zaključila je Svetska trgovinska organizacija.

Kina je pozdravila tu odluku. Iz Ministarstva trgovine su saopštili da je odluka STO još jednom pokazala da SAD krše pravila Organizacije i da zloupotrebljavaju kontramere u oblasti trgovine. Kako je navedeno, to nanosi ozbiljnu štetu razvoju pravičnog i ravnopravnog trgovinskog režima.

Sa druge strane, SAD su oštro reagovale na odluku Apelacionog suda pri STO. Iz Kancelarije američkog predstavnika za trgovinu su izjavili da odluka Apelacionog suda podriva pravila Svetske trgovinske organizacije i da čini Organizaciju neefikasnom u borbi protiv kineskih subvencija državnim kompanijama, koje štete američkim kompanijama i zaposlenima, a takođe narušavaju tržišne mehanizme širom sveta.

Iz Kancelarije američkog predstavnika za trgovinu takođe su istakli da sadašnja odluka STO još jednom potvrđuje zabrinutost SAD zbog izbora sudija u Apelacionom sudu, koji, prema mišljenju Vašingtona, krše proceduralna pravila i prevazilaze svoja ovlašćenja.

Po pravilima Svetske trgovinske organizacije, za normalno funkcionisanje STO neophodno je sedam sudija, pritom, najmanje tri osobe treba da razmatraju svaki poseban slučaj. Trenutno su u Apelacionom sudu na dužnosti samo tri sudije. S obzirom da SAD blokiraju kandidature drugih strana, ne postoji mogućnost da se izaberu nove sudije. 

Krajem decembra će isteći mandat još dvojici sudija, koji su trenutno na dužnosti. Ako se do tog momenta ne izaberu novi, rad Apelacionog suda STO će biti obustavljen na neodređeno vreme. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala