Da je BiH normalna, Hrvat ne bi bio protiv Pelješačkog mosta

© Tanjug / Dimitrije GolMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocenio je za hrvatski „Večernji list“ „da je BiH normalna, u Predsedništvu Hrvat ne bi bio protiv Pelješačkog mosta“.

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je u četvrtak uveče dvotrećinskom većinom izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da je za vitalne interese Republike Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac u Hrvatskoj.

Time je osporena odluka Predsedništva BiH o obustavljanju izgradnje mosta, a koja je doneta tako što su druga dva člana Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović preglasali Dodika.

Dodik je juče za izdanje „Večernjeg lista“ za BiH izjavio da je Republici Srpskoj u interesu da rešava otvorene probleme sa Hrvatskom, a ne da tema razgovora bude Pelješački most koji je na hrvatskoj teritoriji, dok je danas dao intervju i zagrebačkom izdanju.

Na konstataciju da tema Pelješkog mosta nije uopšte nova i pitanje zašto je ponovno izronila iz političkog Sarajeva, Dodik je kazao da „zna da se u prošlosti razgovaralo o tome na koji način popraviti performanse samog mosta kako bi se zadovoljili zahtevi, prije svega bošnjačke, sarajevske politike u realizaciji nekih irealnih planova“.

Kandidat za srpskog člana Predsedništva i predsednik RS Milorad Dodik daje izjavu novinarima nakon glasanja - Sputnik Srbija
Kad Srbin iz BiH brani Hrvatsku od Hrvata

„Most je podignut na 55 metara visine i širine između stupova od 200 metara. Na taj ustupak su hrvatske vlasti pristale... Mi (RS) smo državotvorni entitet u BiH, subjekt smo međunarodnog prava. I sam Ustav je to afirmisao kroz pravo da srpski član Predsedništva pokrene vitalni entitetski interes i da konačna odluka o tome bude doneta ovde u Narodnoj skupštini RS, a ne da bude stvar takvih većina kakve imamo u Predsedništvu kroz Komšića i Džaferovića, koji dele isto glasačko telo i koji veruju u iste vrednosti“, poručio je Dodik.

Upitan o nagađanjima da je ovim potezom vratio dug predsedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganu Čoviću, Dodik je kazao da „u politici ima mnogo špekulacija“.

„Niti sam ja šta dužan gospodinu Čoviću, niti obrnuto postoji takav odnos. Ali upravo zbog toga vrlo dobro sarađujemo u političkim pitanjima. I to je vrlo principijelno. Taj odnos nikada nije bio protiv interesa trećeg, u ovom slučaju Bošnjaka“, rekao je Dodik.

Na konstataciju novinara da je njegov potez bio iznenađenje za mnoge, posebno one zarobljene u odnosima Hrvata i Srba, Dodik je odgovorio da su „srpski i hrvatski narod u istoriji imali mnogo teških trenutaka“.

„Po pravilu, kad jedan narod obeležava neku pobedu, drugi obeležava komemoraciju. Istorija je nešto što nam ne ide u prilog. Sudbina bivše zemlje zavisila je od srpsko-hrvatskih odnosa. U ovom trenutku mislim da su Srbi i Hrvati rešili svoja pitanja, makar u pogledu odnosa država. Hrvatska je država hrvatskog naroda, a Srbija, naravno, srpskog naroda. RS doživljavam kao državu našeg naroda ovde, svestan istovremeno političke uloge i značaja hrvatskog naroda u BiH“, kazao je Dodik.

On je naveo da „misli da budućnost pripada upravo odnosima koje su izgradili Čović i on, odnosno političkom pokretu koji ih sledi“.

„Ali, ipak je zbunjujuće da srpski član Predsedništva BiH podržava pravo Hrvatske da gradi most, a hrvatski je protiv?! To izgleda tako, ali mi branimo pravo Hrvatske da na vlastitoj teritoriji uređuje odnose kako hoće. Isto to tražimo i za sebe“, poručio je Dodik.

On je rekao da se „BiH potvrđuje kao promašen koncept međunarodne zajednice, ne zbog Dejtonskog sporazuma, nego zato što je međunarodna zajednica degradirala Dejtonski sporazum i stvorila gotovo nemoguće prakse u BiH u pogledu odlučivanja o važnim pitanjima“.

„Inače, da je normalno, nikada se ne bi dogodilo ovo da Bošnjaci izaberu hrvatskog člana Predsedništva BiH koji glasa protiv Pelješačkog mosta, hrvatskih nacionalnih i državnih interesa. To se nikad ne bi dogodilo, a u tome su propust učinili oni koji su u ime hrvatskog naroda davali saglasnost na Dejtonski ustav i Dejtonski sporazum“, kazao je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala