„Bio je to vojni avion“: Objavljena svedočenja očevidaca o oborenom MH17 iznad Donbasa

© AP Photo / Vadim GhirdaAvion
Avion  - Sputnik Srbija
Pratite nas
U slučaju oborenog „boinga“ MH17 iznad Donbasa pojavili su se novi i neočekivani detalji. Agencija „Kasad“ je pronašla reportažu televizije Bi-Bi-Sija o tragediji koja je snimljena nekoliko dana nakon katastrofe, ali je kasnije bila više puta brisana sa interneta.

Britanski novinari su napravili anketu stanovnika Donbasa koji su videli šta se desilo sa avionom. Po njihovim rečima je na nebu pored MH17 kružio vojni avion.

„Pored njega se nalazio vojni avion. Svi su to videli“, rekao je jedan od očevidaca.

To su potvrdili i ostali učesnici ankete. Oni navode da je vojni avion nakon eksplozije odleteo. Međutim, nije poznato kojoj državi je pripadao. Tog dana eksperti uopšte nisu sumnjali da je „boing“ oboren uz pomoć drugog aviona.

Međutim, kasnije su oni promenili svoje mišljenje u korist verzije o raketama „Buk“. 

Tragedija aviona na letu MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su pak izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Međunarodna istražna grupa predstavila je preliminarne rezultate istrage o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine. Ona tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren raketnim sistemom „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala