Vučić predviđa redosled događaja u Prištini nakon ostavke Haradinaja

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će Ramuš Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, ali da će odmah biti pušten, te da će se na Kosovo vratiti sa udvostručenom popularnošću, a uveren je da će istovremeno rasti pritisak na Srbiju.

„Naša predviđanja su da će Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, da će ga odmah pustiti nazad, posle 48 sati. Vratiće se kao veliki heroj albanskog življa na KiM. Njegova popularnost će se udvostručiti“, objasnio je Vučić na konferenciji za štampu.

Rekao je da će oni koji pokušaju da pronađu drugog mandatara biti suočeni sa činjenicom da će to biti nemoguće bez Haradinaja, zbog nelegitimnosti drugih političara.

„Haradinaj, a nisam siguran da je samo on, želi ubedljivu pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima, koji će se održati krajem septembra ili u oktobru. Za to vreme je jasno da će glavni cilj biti formiranje većine bez Srpske liste, a u tome će koristiti i neke pripadnike našeg naroda. Biće to veliko albansko ujedinjenja unutar Kosova, ali i sa Tiranom“, uveren je Vučić.

Ukazao je na to da će, dok traju izborne radnje, vođenje dijaloga biti nemoguće, te da u tom periodu sigurno neće biti ukinute takse, koje su stvorile užasnu situaciju u našim odnosima. „Njihov plan i ideja je da sačekaju izbore, a da iz njih Ramuš izađe još snažniji. Tu nema mesta za Srbe, a ni za dijalog“, podvukao je Vučić.

Naveo je da će, nakon izbora, formiranje vlade uslediti tek u novembru, a da odmah potom počinje i kampanja u Srbiji, gde su izbori u martu.

„Jasno je da tu razgovora nema. Moramo da se pripremimo da, ako neko u međunarodnoj zajednici ne bude malo odgovorniji i ne pritisne Prištinu, neće biti suštinske promene“, naglasio je on.

Vučić očekuje dodatni pritisak na Srbiju od onih koji su stvorili takozvanu državu Kosovo, a to su zapadne zemlje.

„Sve snažnije će da osećaju potrebu da se oštrica pritiska okrene ka Beogradu. Mi od njih tražimo ukidanje taksi, a onda će neki njihovi reći da šalju svoje lidere čak u Hag, pa je, prema njihovom mišljenju, neophodno da sada moramo i mi da popuštamo mnogo više nego što smo mislili ranije“, ukazao je on.

Vučić je to uporedio sa sudijom u košarci kada se igra derbi — kada neko povede sa 10-20 koševa, počne da svira više u korist onog ko gubi. „Oni će uvek, na svakom mestu, klatno gurati i vraćati unazad“, uveren je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala