Vučić: Haradinajev trik ekstremizuje Albance i vodi ka odlaganju dijaloga

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ostavka Ramuša Haradinaja politički trik koji može dovesti do veće homogenizacije Albanaca i još snažnije mržnje prema srpskom narodu.

„Ostavka Ramuša Haradinaja je politički trik kako bi dobio veću popularnost i porazio sve političke protivnike, trik kojim on postaje junak za slobodu Kosova“, rekao je predsednik na vanrednoj konferenciji za novinare.

To će, kako je rekao, dovesti do sve ekstremnijih stavova Albanaca na Kosmetu, jer Haradinaj postaje junak koji se bori za jedinstveno i celovito Kosovo, a svi ostali, kaže, ostaju nedostojni velikog vođe koji ih vodi u svetlu budućnost.

Vučić je istakao da postoji neskriveno ćutanje međunarodne zajednice o zločinima nad Srbima i delom Albancima, ali i drugim nealbancima, pre svega Romima.

„A mogli ste da vidite plejadu albanskih političara iz Albanije, koji su se izređali govoreći o Haradinaju kao o velikom, fantastičnom junaku, i koji su okrivljavali sve druge za to što se dogodilo“, primetio je Vučić.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić predviđa redosled događaja u Prištini nakon ostavke Haradinaja

Defakto, politička situacija u Prištini i Tirani će krenuti ka daljem približavanju i ujedinjavanju, i nastavku tragične priče po sve nas, priče o „velikoj Albaniji“.

Ocenio je da takse neće biti ukinute i da će zapadne sile sve češće vršiti pritisak, ucenjivati Beograd pod izgovorom da kosovske lidere šalju u Hag.

„Srbija će još više insistirati na nastavku dijaloga, ukidanju taksi, još snažnije i više nego ikada izlaziti sa tim predlozima u narednom periodu i intenzivnije razgovarati sa liderima u regionu o ekonomskom ujedinjavanju Balkana“, najavljuje predsednik Vučić.

Vučić je rekao da Srbija mora da reaguje smireno, odmereno i bez bilo kakve euforije.

„Smatramo da nema razloga za euforiju jer sagledavamo sve činjenice i posledice koje proizilaze iz tog čina, a posebno kako će se Albanci i međunarodna zajednica odnositi prema nama nakon svega toga“, naveo je on.

Izrazio je sumnju da će politički razvoj događaja ići u smeru daljeg odlaganja dijaloga između Beograda i Prištine, dodajući da će sada međunarodna zajednica povećati pritisak na Beograd, u kom će se tražiti mera proseka.

„Reći će: vi iz Srbije ćete morati da popuštate više nego što ste mislili da popuštate“, rekao je on.

Ne priča se više ni o čemu osim o priznanju KiM

Vučić je rekao da očekuje da će se nastaviti pritisci na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i da se, kada je reč o KiM, više ne razgovara ni o čemu drugom osim o priznanju.

„Iako nigde ne piše u papirima EU da imamo obavezu da priznamo nezavisnost Kosova, ja vam kažem da će pritisci ići u smeru da ga priznamo. Ne znam šta se iščuđavate, ne kažem to prvi nego stoti put. Ja razgovaram, ja pričam i znam ko mi, svaki put kad govorim o bilo čemu, govori o neophodnosti priznanja Kosova jer Albanci, tobože, ničim drugim neće biti zadovoljni“, rekao je Vučić.

„Više ne razgovaramo ni o modelu dve Nemačke, ni o čemu. Jedino o čemu razgovaraju, jedino što traže od Srbije je priznanje nezavisnosti Kosova. I to ljudi u Srbiji treba da znaju. I onda kada pokušate da se borite za Srbiju, da dobijete nešto, pritisnuti ste i spolja i iznutra. I to iznutra što ste pritisnuti nije slučajno, jer je i to spolja indukovano“, kaže Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala