Vlasnik britanskog tankera zaplenjenog u Iranu: Članovi posade se osećaju dobro

© AP Photo / Tasnim News Agency Britanski tanker "Stena impero" koji je zadržao Iran
Britanski tanker Stena impero koji je zadržao Iran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Članovi posade britanskog tankera „Stena impero“, koji je zadržao Iran, su zdravi, a brodovlasnici pripremaju zahtev za posetu mornarima na brodu, izjavio je predstavnik britanske kompanije „Nortern marin menadžment“, koja je suvlasnik broda.

„Naši osiguravači uspeli su da kontaktiraju direktora za plovidbu luke „Bender Abas“. On je saopštio da se članovi posade našeg broda ’osećaju dobro‘, a tanker je usidren u luci. On je zatražio i da se pošalje zvaničan zahtev za organizovanje posete mornarima na brodu. Potvrđujem da se takav zahtev priprema“, navodi se u pismenoj izjavi predstavnika kompanije, koju je dobio Sputnjik.

Takođe, osiguravači su brodovlasnicima rekli — da lučka uprava nije dobila nikakva uputstva za dalja dešavanja u vezi sa brodom.

U večernjim časovima 19. jula mornarica Korpusa čuvara Islamske revolucije (deo iranskih oružanih snaga) je zadržala britanski tanker „Stena impero“ u Ormuskom moreuzu, a potom ga je sprovela do luke „Bender Abas“. Posada tankera, koja se sastoji od 23 osobe, uključujući i troje državljana Rusije, ostala je na brodu, ali brodovlasnik ne može da ih kontaktira.

Incident sa tankerom „Stena impero“ bio je faktički odgovor iranskih vlasti na zadržavanje iranskog tankera od strane vlasti britanskog Gibraltara 4. jula. Brod „Grejs 1“ osumnjičen je za narušavanje sankcija EU protiv Sirije. U okviru istrage slučaja, policija je privela kapetana, starijeg pomoćnika tankera i još dva člana posade. Sud je njihov pritvor produžio do 15. avgusta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala