Velika Britanija isključena sa skupa o sajber-bezbednosti

© Sputnik / Javier Luengo / Uđi u bazu fotografijaHuavej
Huavej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski predstavnik u EU Tim Barou negodovao je jer je Velikoj Britaniji izostao poziv za skup EU o sajber-bezbednosti i kineskoj kompaniji „Huavej“.

Barou se požalio da je britanskim zvaničnicima „povučen poziv“ sa tog skupa, prenosi „Politiko“ pozivajući se na „Fajnenšel Tajms“ (FT).

Takvo isključivanje izaziva „zapitanost i zabrinutost u Londonu u pogledu tretmana i procesa u vezi sa skupom“, i to dok se Velika Britanija priprema za izlasak iz EU, napisao je Barou u pismu Evropskoj komisiji.

Velika Britanija treba da izađe iz EU 31. oktobra, ali do tada ostaje punopravni član i ima prava da učestvuje na skupovima, koji ne uključuju temu „bregzita“.

Na skupu o sajber-bezbednosti, koji je održan 25. juna, bilo je reči o sajber-standardima i o zaštiti mreža 5G, poebno u kontekstu potencijalnog bezbednosnog rizika zbog prisustva kompanije „Huavej“ u Evropi, navodi FT.

Barou je naveo da učešće Britanije na takvom skupu ni sa čim ne ugrožava bezbednosne interese Unije i izrazio je žaljenje što jasan razlog nije naveden za isključenje Britanije sa tog skupa, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala