Raketa „Moskit“ P-270 — ubica krstarica (video)

© Sputnik / Ilьdus Gilяzutdinov / Uđi u bazu fotografijaLansiranje protivbrodske rakete "Moskit"
Lansiranje protivbrodske rakete Moskit - Sputnik Srbija
Pratite nas
Snimak lansiranja krstarećih raketa tipa „Moskit“ sa brodova ruske Pacifičke flote u okviru vojnih vežbi koje su održane u Japanskom moru izazvao je ogromnu pažnju javnosti, iako se ne radi o raketama nove generacije. Projektil konstruisan još u sovjetsko doba, i dalje je noćna mora ruskih protivnika.

Ruski vojni eksperti ističu da Zapad još nema rakete sa takvim karakteristikama.

„Na Zapadu ovu raketu nazivaju ’Opekotina od sunca‘. Razvija brzinu od skoro tri maha, što stvara probleme protivniku i gotovo ju je nemoguće uništiti. Pored toga, leti na veoma maloj visini — do 20 metara, a kada se približi meti pada na sedam metara, praktično se kreće po grebenu talasa i manevriše. Ovu raketu je veoma teško pogoditi. Iako ovo oružje nije najmodernije — proizvodnja je prekinuta 2014. godine — na Zapadu je i dalje neprevaziđeno po borbenim karakteristikama. I kao što vidimo — još uvek je u službi i prilično je efikasno oružje za uništavanje neprijateljskih brodova. Koristi se na razaračima ’Projekta 956‘, na protivpodmorničkom brodu ’Admiral Čebanjenko‘ i na nekim raketnim kuterima“, kaže za Sputnjik ruski ekspert Jurij Zverev.

„Moskit“ P-270 je supersonična raketa koja leti na malim visinama, pa je smatraju „ubicom krstarica“. Proizvela ju je ruska aeronautička kompanija „Raduga dizajn biro“ sedamdesetih godina prošlog veka kao protivbrodsko oružje koje se lansira s mora, ali je kasnije značajno usavršena tako da može da se lansira i sa zemlje, i iz vazduha, pa čak i ispod površine mora. Od 1984. godine je u arsenalu ruske vojske.

Domet „Moskita“ je 120 kilometara u slučaju leta na malim visinama, ili 250 kilometara ukoliko je trajektorija leta nešto viša. Opremljena je nabojno-mlaznim motorom, kakav SAD bezuspešno pokušavaju da naprave za svoje hipersonične rakete. Maksimalna brzina koju ova raketa može da razvije je veća od 2,8 maha. Ovo je jedina raketa na svetu koja je u stanju da leti takvom brzinom na izuzetno malim visinama.

Raketa „Moskit“ se kreće neposredno iznad površine vode, pa je vrlo težak objekat za otkrivanje i obaranje. Može da potopi ratni brod deplasmana 20 hiljada tona, pa predstavlja ogromnu opasnost za većinu brodova.

Raketa je duga nešto više od devet metara i nosi 320 kilograma visokoeksplozivnog nuklearnog materijala, što je ekvivalent 120 kilotona TNT. Koriste je i vojske Kine, Irana, Indije i Vijetnama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala