„Ekstremno razočaranje“ Britanaca i iranski pravni proces

© AP Photo / Damian DovarganesNaftni tanker "Stena balk"
Naftni tanker Stena balk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izrazio je danas „ekstremnu razočaranost“ u telefonskom razgovoru sa iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom, i to zbog zaplene britanskog naftnog tankera u Ormuskom moreuzu; dok je Zarif preneo Hantu — da je tanker prekršio pomorska pravila i da mora da prođe predviđeni pravni proces.

„Upravo sam pričao sa Zarifom i izrazio sam ekstremnu razočaranost, pošto me je prošle subote uveravao da Iran želi da deeskalira situaciju, a poneli su se na suprotan način. Ovde su potrebna dela, a ne reči, ako hoćemo da nađemo izlaz iz ovoga. Britanski brodovi moraju da budu zaštićeni i biće zaštićeni“, napisao je Hant na svom profilu na Tviteru.

​Rojters prenosi da je iranska agencija „ISNA“ objavila da je Zarif šefu britanske diplomatije poručio da — tanker „Stena impero“ mora da prođe pravni proces, zato što je prekršio pomorska pravila.

Iranske vlasti prethodno su saopštile da je tanker zadržan zbog nesreće sa iranskim ribarskim brodom i da je prebačen u luku „Bandar Abas“ radi istrage, prenosi Tanjug.

Kako je saopštio Forin ofis — Britanija je pozvala na razgovor iranskog otpravnika poslova u Londonu, zbog zaplene naftnog tankera koji je plovio pod britanskom zastavom u Ormuskom moreuzu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala