Dodik: Srpskoj u interesu da rešava probleme sa Hrvatskom

© Sputnik / Olivera IkodinovićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republici Srpskoj u interesu da rešava otvorene probleme sa Hrvatskom, a ne da tema razgovora bude Pelješki most, koji je na hrvatskoj teritoriji.

„Treba da se usmerimo na rešavanje postojećih problema, poput granice kod Kostajnice, izgradnje mosta u Gradišci, odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori. Pelješki most je za mene isključivo unutrašnje pitanje Hrvatske“, rekao je Dodik za izdanje „Večernjeg lista“ namenjeno BiH.

On je napomenuo da su na tom projektu angažovana velika sredstva EU i da je sasvim sigurno da EU ne bi ušla u proceduru odobravanja da sve nije perfektno pravno čisto.

„Sledeća stvar koja je bitna jeste da to rade Kinezi i kineske kompanije koje su prisutne u Republici Srpskoj. Sve to izaziva negativne konotacije. A od toga Republika Srpska ne bi imala nikakve koristi. Dakle, Republici Srpskoj je u interesu da rešava otvorene probleme sa Hrvatskom“, objasnio je Dodik, prenosi RTRS.

Željko Komšić - Sputnik Srbija
„​Kriv je za mnogo toga“: Spaljena lutka sa likom Željka Komšića (foto)

On je napomenuo da nije reč ni o kakvom dugu predsedniku HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganu Čoviću, odnosno da niko nikom ne duguje i da upravo zbog toga veoma dobro sarađuju u političkim pitanjima, ali je dodao da taj odnos nikada nije bio protiv interesa Bošnjaka.

„Mi branimo pravo Hrvatske da na sopstvenoj teritoriji uređuje odnose kako hoće. Isto to tražimo i za sebe. To je kao kad bi se neko nama mešao kako u Banjaluci gradimo vodovod“, rekao je Dodik.

Podsetio je da su srpski i hrvatski narod kroz istoriju imali mnogo teških trenutaka i da je „najvažnije osetljivo pitanje Drugog svetskog rata nekako konzervirati kôd jednog i drugog naroda tako da istine koje važe ne treba osporavati“.

Dodik je naglasio da Srbima ne može niko da kaže da ih ustaški režim nije ubijao i da su osetljivi kada to neko negira.

Ocenio je da su Bošnjaci i bošnjačka politička elita jedini koji bi mogli da promene stvari u BiH, ali da za to ne postoji spremnost jer oni imaju nesalomivu želju da u potpunosti dominiraju nad Hrvatima, a kasnije nad Republikom Srpskom i Srbima.

„Iz Sarajeva uvek traže novi konflikt, ali se grdno varaju oni koji misle da Srbi jadikuju što tamo nije formirana vlast“, rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva je ocenio da se BiH potvrđuje kao promašen koncept međunarodne zajednice, ne zbog Dejtonskog sporazuma, nego zato što je međunarodna zajednica, prema njegovim rečima, degradirala Dejtonski sporazum i stvorila gotovo nemoguće prakse u BiH u pogledu odlučivanja o važnim pitanjima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala