Britanski ratni brod pokušao da ometa zadržavanje tankera u Ormuskom moreuzu

© AFP 2023 / Atta Kenare Vojni čamci Korpusa čuvara islamske revolucije
Vojni čamci Korpusa čuvara islamske revolucije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Korpusa čuvara Islamske revolucije Ramezan Šarif izjavio je da je tanker „Stena impero“, koji je zadržan u Ormuskom moreuzu, pratio britanski ratni brod, koji je pokušao da spreči njegovo zadržavanje, javila je agencija „Fars“.

„Britanski tanker ’Stena impero‘ plovio je u pratnji broda britanske mornarice. On je zanemario pomorska pravila i propise, ušao je u Ormuski moreuz u suprotnom smeru i mogao se sudariti sa drugim brodovima“, objasnio je Šarif.

Prema njegovim rečima — „britanski tanker je prekršio pomorska pravila i isključio je svoj uređaj za pozicioniranje i, umesto da se kreće prema mestu gde Persijski zaliv ulazi u Ormuski moreuz, kretao se duž maršrute predviđene za izlazak na jug“.

„Nakon zanemarivanja upozorenja i obaveštenja mornarice Korpusa, kao i nakon pruženog otpora i mešanja britanskog ratnog broda, letova dva helikoptera i pokušaja da se spreči mornarica Korpusa da izvrši svoju misiju; tanker je zaustavljen i upućen u obalsku luku na istragu i preduzimanje zakonskih mera“, dodao je Šarif.

U petak je tanker koji plovi pod zastavom Velike Britanije u Ormuskom moreuzu zarobio Korpus čuvara Islamske revolucije u Iranu, nakon što je on navodno prekršio međunarodna pravila. Velika Britanija je osudila taj potez, nazvavši ga — „neprihvatljivim“. Napad je došao usred britansko-iranskih tenzija koje su eskalirale nakon što je Velika Britanija zauzela iranski supertanker blizu Gibraltara.

Agencija „Fars“ ranije je saopštila da se svih 23 člana posade zadržanog tankera sada nalazi u luci „Bandar Abas“ i da će ostati na brodu sve do kraja istrage.

Iranske snage takođe su zadržale i brod „Mesdar“, koji plovi pod zastavom Liberije, ali je on kasnije pušten.

Incident sa tankerom „Stena impero“ bio je faktički odgovor iranskih vlasti na zadržavanje iranskog tankera od strane vlasti britanskog Gibraltara 4. jula. Brod „Grejs 1“ osumnjičen je za narušavanje sankcija EU protiv Sirije. U okviru istrage slučaja, policija je privela kapetana, starijeg pomoćnika tankera i još dva člana posade. Sud je njihov pritvor produžio do 15. avgusta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala