Amerika dočekala svojih pet minuta u Persijskom zalivu

Pratite nas
SAD će iskoristiti zaoštravanje situacije u Ormuskom moreuzu radi jačanja svog vojnog prisustva u regionu, smatra predsednik Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

„Već je jasno ko namerava prvi da iskoristi zaoštravanje situacije u Ormuskom moreuzu i na Bliskom istoku u celini: Pentagon je upravo odobrio prebacivanje vojnika u Saudijsku Arabiju. SAD su saopštile da će započeti međunarodnu operaciju ’za zaštitu plovidbe na Bliskom istoku‘ u pozadini nedavnih događaja u području Persijskog zaliva“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.

Senator je naglasio da Pentagon namerava da pripremi međunarodnu operaciju „Čuvar“ radi osiguranja bezbednosti ključnih pomorskih puteva na Bliskom istoku.

„Brzina kojom je objavljeno da se radi na njoj (operaciji) potvrđuje pretpostavku da su Amerikanci samo čekali povod za jačanje svog vojnog prisustva u regionu. I dočekali su ga“, naglasio je Kosačov.

Situacija u Persijskom zalivu se dodatno iskomplikovala kada je iranski Korpus čuvara islamske revolucije zaplenio britanski tanker zbog kršenja međunarodnih normi. Iranske vlasti su saopštile da je tanker „Stena Impero“ zaplenjen u Ormuskom zalivu nakon incidenta sa iranskim ribarskim brodom. Vršilac dužnosti šefa Pentagona Ričard Spenser odobrio je prebacivanje vojnog kontingenta u Saudijsku Arabiju radi „zaštite američkih interesa“ u bliskoistočnom regionu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala