Američka vojska priprema vojnu operaciju u Persijskom zalivu

© Sputnik / Oleg Lastočkin / Uđi u bazu fotografijaLovac Su-27K na palubi nosača aviona "Admiral Kuznjecov" Severne flote Rusije
Lovac Su-27K na palubi nosača aviona Admiral Kuznjecov Severne flote Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika priprema vojnu operaciju „Čuvar“, sa ciljem da osigura bezbednu plovidbu pomorskim putevima na Bliskom istoku, navodi se u saopštenju američke Centralne komande u koje je Sputnjik imao uvid.

„Centralna komanda SAD priprema međunarodnu mornaričku operaciju ’Čuvar‘, kako bi se pojačao nadzor i osigurala bezbednost na ključnim pomorskim putevima na Bliskom istoku, i kako bi se obezbedila sloboda plovidbe nakon nedavnih događaja u regionu Persijskog zaliva“, navodi se u saopštenju Komande.

Cilj operacije je da se „osigura bezbedan prolaz i smanji napetost u međunarodnim vodama u celom Persijskom zalivu, Ormuskom moreuzu, moreuzu Bab el Mandeb i Omanskom moreuzu“.

Kako je saopštila Centralna komanda, SAD će svoje akcije u okviru operacije „Čuvar“ koordinirati sa saveznicima.

Do pripreme operacije u Persijskom zalivu došlo je nakon što je iranski Korpus čuvara islamske revolucije zaplenio britanski tanker zbog kršenja međunarodnih normi. Kasnije je vršilac dužnosti šefa Pentagona Ričard Spenser odobrio prebacivanje vojnog kontingenta u Saudijsku Arabiju radi „zaštite interesa SAD“ u bliskoističnom regionu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala