Zaharova: Produžavanje pritvora Višinskom — sramota

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZgrada Apelacionog suda u Kijevu
Zgrada Apelacionog suda u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je sramotnom odluku kijevskog suda da produži pritvor uredniku portala „RIA Novosti Ukrajina“ Kirilu Višinskom.

„Stid i sram. To su evropske vrednosti“, napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.

„Ovo je šokantna odluka. Njome se postavlja krst na sva uveravanja Kijeva i ljudi koji se tamo bave politikom, dolaze na vlast, o nameri da se zemlja promeni u pravcu evropskih vrednosti. Moramo prestati da Kirila Višinskog zovemo optuženikom i počnemo da ga zovemo taocem. Nakon današnje odluke to je očigledno: ne samo da ne napuštate osobu nakon godinu dana izrugivanja i ne navođenja nikakvih optužbi protiv njega potkrepljenih dokazima, već još jednom odložiti zasedanje, neki pomak u njegovom slučaju, praktično neodređeno“, izjavila je Zaharova za Sputnjik.

Ona je skrenula pažnju na činjenicu da sud u Kijevu iznova i iznova, gotovo bez ikakve rasprave produžava pritvor Kirilu Višinskom.

Očigledno je da su zasedanja suda isprazna i bez ikakve diskusije, dodala je Zaharova.

„Zbog toga je Kiril Višinski, sa stanovišta zdravog razuma, talac, a ne okrivljeni. Okrivljeni je čovek koji je bar za nešto optužen, to je čovek koja radi sa materijalima koji može nešto da učini u svoju odbranu. U ovom slučaju njega drže kao taoca. To nisu evropske vrednosti, to je varvarstvo. Upravo u tu jamu se survava Ukrajina“, naglasila je Zaharova.

Ruska ombudsmanka — odluka o pritvoru čisto politička

„Odluka suda da produži pritvor Višinskom bila je predvidljiva i čisto politička“, napisala je ombudsmanka Rusije Tatjana Moskaljkova na svom profilu na Instagramu.

„Kirilu Višinskom je produžen pritvor do 19. septembra. Ta odluka bila je predvidljiva. Smatram je čisto političkom, a ne pravnom. Nastavljam da činim sve što je moguće kako bi novinar mogao biti pušten na slobodu“, istakla je Moskaljkova.

Sud u Kijevu odbio je danas da ublaži meru zadržavanja Višinskom koji je osumnjičen za veleizdaju i produžio mu je pritvor do 19. septembra.

Slučaj Višinski

Višinski je pritvoren u Kijevu 15. maja 2018. godine. Novinar se tereti za podržavanje samoproglašenih republika Donbasa i veleizdaju. Maksimalna kazna za ovo delo je do 15 godina zatvora.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je ovo situacija bez presedana, a Moskva je Kijevu uputila protestnu notu sa zahtevom da se prekine nasilje nad predstavnicima medija.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog akcija ukrajinskih vlasti protiv „RIA Novosti Ukrajina“ u Kijevu. On je istakao da su „prema Helsinškom Završnom aktu, države-članice OEBS-a preuzele na sebe odgovornost da promovišu uslove koji novinarima jedne zemlje-učesnice omogućavaju da vrši svoju profesionalnu delatnost u drugoj“. U izjavi se navodi i da Dezir nastavlja pažljivo da prati razvoj događaja u vezi sa pretresom kancelarija ruskih medija od strane SBU.

Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger je, komentarišući slučaj Višinskog, naglasio da su se sve zemlje organizacije obavezale da će pomagati u stvaranju uslova u kojima novinari mogu da ispunjavaju svoje obaveze u drugoj državi-učesnici, i stoga moraju da se pridržavaju međunarodnih standarda i da se ne mešaju u rad medija.

Greminger je dodao i da se OEBS protivi krivičnom gonjenju novinara zbog njihovih profesionalnih delatnosti i da insistira na oslobađanju onih koji su iza rešetaka, uključujući među njima i Višinskog.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala