Višinski u ukrajinskom sudu: Ja nisam stvar da me neko razmenjuje

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUrednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski
Urednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rukovodilac portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski izjavio je na sudu da se protivi bilo kakvoj razmeni koju je predložila kijevska vlast.

„Nemam nameru nigde da bežim. Želim pravdu. Čuo sam da žele da me razmene, ali ja nisam stvar da me neko razmenjuje“, rekao je Višinski.

Po njegovim rečima, ako sud odluči da ga pusti, on namerava i dalje da se bavi novinarstvom.

Višinski je zatražio od suda da ga puste iz pritvora, dok tužilaštvo zahteva produžetak pritvora za još 2 meseca.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je ranije da je Kijev spreman da razmeni rukovodioca RIA Novosti, novinara Kirila Višinskog sa Olegom Sencovom, koji je osuđen u Rusiji za pripremu terorističkog napada.

Sencov je osuđen u Rusiji na 20 godina zatvora zbog optužbi za organizovanje terorističkih napada na Krimu. Njega su uhapsili pripadnici Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije među pripadnicima diverzantske grupe „Desni sektor“ (ekstremistički pokret zabranjen u Rusiji), koji su pripremali terorističke napade u Jalti, Simferopolju i Sevastopolju.

Višinski je pritvoren u Kijevu 15. maja 2018. godine. Novinar se tereti za podržavanje samoproglašenih republika Donbasa i veleizdaju. Maksimalna kazna za ovo delo je do 15 godina zatvora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala