Sud potvrdio: Holandija delimično kriva za smrt 350 Srebreničana

© AP Photo / Emilio MorenattiHolandija zastava
Holandija zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrhovni sud Kraljevine Holandije danas je potvrdio raniju odluku po kojoj je Holandija odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine, prenosi portal „Kliks“.

Ubijeni Srebreničani, za koje Holandija snosi odgovornost, isterani su iz baze holandskog bataljona UN 13. jula 1995, nakon čega su likvidirani, podseća taj portal.

Današnja presuda je konačna, odnosno pravosnažna presuda najvišeg sudskog organa u Holandiji, a donesena je nakon žalbe predstavnika porodica ubijenih u Srebrenici na zaključak po apelaciji iz 2017. godine na istovetnu presudu Okružnog suda u Hagu iz 2014. godine.

I tada je Holandija proglašena odgovornom za smrt Srebreničana u razmeri od „30 odsto“, sa zaključkom kako „nije sigurno“ da bi ubijeni uspeli da prežive i da su ostali u bazi holandskog bataljona.

„Kliks“ ističe da je tom odlukom Holandija oslobođena odgovornosti za stradanje Srebreničana koji nisu bili unutar baze Holandskog bataljona, stacioniranog u Potočarima.

Prema toj presudi, Holandija je dužna da isplati odštetu porodicama žrtava, ali sam iznos odštete nije preciziran.

© AP Photo / Darko BandicSrebrenica
Sud potvrdio: Holandija delimično kriva za smrt 350 Srebreničana - Sputnik Srbija
Srebrenica

Istovremeno, država Holandija je podnela žalbu po istom predmetu, ali sa zahtevom da se Kraljevina oslobodi odgovornosti za događaje iz jula 1995. godine, kada je Vojska Republike Srpske ušla u Srebrenicu. Građani su potom zatražili zaštitu u bazi holandskog bataljona UN, s obzirom na to da je do tog dana Srebrenica bila zaštićena zona UN.

Zaštita im nije pružena, deca i žene su odvojeni od muškaraca, nakon čega su poslati na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, a muškarci su zadržani i usledila je masovna likvidacija zatečenih, ali i onih koji su naknadno zarobljeni prilikom bežanja prema slobodnoj teritoriji.

Trampova: Smanjena odšteta Holandiji, a svet uskraćen za istinu o odgovornosti Srbije

Nevenka Tramp, bivša saradnica haškog tužioca Džefrija Najsa, kaže je da je presuda o delimičnoj krivici Holandije za Srebrenicu mnogo manja od očekivanog.

Nevenka Nena Tramp, profesorka i bivša saradnica haškog tužioca Džefrija Najsa, kazala je za „Avaz“ da je presuda vrhovnog suda Holandije, koji je utvrdio da je Holandija delimično kriva za smrt 350 nevinih građana Srebrenice u julu 1995. godine, mnogo manja od onoga što su očekivale porodice žrtava.

„Važno je da se to desilo i da sudska pravda funkcioniše što se tiče odgovornosti država. No, ovo je poslednja stanica utvrđivanja pravde o odgovornosti Holandije. Potvrđeno je da pripadnici holandskog bataljona nisu sprečili smrt muškaraca, civila, ali u isto vreme smanjena je odšteta sa 30 na 10 odsto. Pravnog leka više nema. Žrtve se sad jedino mogu obratiti Evropskom sudu pravde u Strazburu. Bio bi to prvi put da se ovaj sud bavi presudama za Srebrenicu“, kazala je Trampova.

Ona dodaje da je za nju ovo razočaravajuća presuda.

„No, ostaje činjenica da je Holandija jedina država kojoj je na sudu utvrđeno da plaća odštetu. To je ograničena pravda, jer će u isto vreme svet ostati uskraćen za najveću istinu, da nema odgovornosti pojedinaca iz Srbije i te države“, rekla je Trampova i dodala:

„Zato pozdravljam ovu presudu, ali mislim da će žrtve i pravda biti zakinuti za puno važniju istinu. Agresiju su izvršile Oružane snage Srbije, sve je planirano u Beogradu i izvršenje je bilo moguće uz podršku Srbije. Zato kažem da je pravda delimično zadovoljena.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala