Putin: Situacija u Ukrajini nakon izbora novog predsednika ostala ista

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin tokom intervjua reditelju Oliveru Stounu
Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom intervjua reditelju Oliveru Stounu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se u Ukrajini, nakon izbora novog predsednika, situacija, za sada, nije promenila.

„Na kraju krajeva, glasanje koje je održano očigledno je bilo glasanje iz protesta“, odgovorio je Putin u intervjuu američkom reditelju Oliveru Stonu na pitanje da li se nešto promenilo u Ukrajini nakon predsedničkih izbora.

Vladimir Zelenski je u aprilu pobedio na predsedničkim izborima u Ukrajini. U drugom krugu njega je podržalo 73,22 odsto birača, dok je za njegovog protivnika, tadašnjeg predsednika Petra Porošenka, glasalo 24,45 odsto.

O Medvedčukovom planu za Donbas: Ne znam detalje

Komentarišući nedavni sastanak sa predsednikom političkog odbora ukrajinske partije „Opoziciona platforma — za život“ Viktorom Medvedčukom, Putin je rekao da mu je Medvedčuk govorio „nešto o svojim planovima“ u vezi sa Donbasom, ali da ne zna detalje.

„U svakom slučaju, čini mi se potpuno ispravnim da poziva na direktan dijalog sa ljudima koji žive u Donbasu“, rekao je ruski predsednik.

Putin je ranije na sastanku sa Medvedčukom izjavio da je rešavanje situacije na jugoistoku Ukrajine moguće samo direktnim kontaktom vlasti u Kijevu sa predstavnicima LNR i DNR.

Putin je u intervjuu najavio mogućnost neizbežne izgradnje „normalnih, prijateljskih“ i savezničkih odnosa između Rusije i Ukrajine.

„Gospodin Medvedčuk bi mogao da igra dobru ulogu posrednika“, predložio je Stoun.

„Mislim da je tako. Ali mi imamo različite stavove i gledišta u mnogim aspektima“, objasnio je Putin.

„Medvedčuk ima svoje predstave o Ukrajini i ukrajinskom narodu, a ja, na primer, smatram da su Rusi i Ukrajinci isti narod“, rekao je ruski lider.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost, nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika — okupiranim, a ustaničke snage — terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih — i dalje dolazi do razmene vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala