Parlament RS podržao Dodikov veto u Predsedništvu BiH

© Sputnik / Dejan SimićZastava RS
Zastava RS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je dvotrećinskom većinom izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, da je po vitalne interese Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac u Hrvatskoj.

Odlukom Narodne skupštine RS na posebnoj sednici osporena je odluka Predsedništva BiH o obustavljanju izgradnje Pelješačkog mosta, koja je doneta kada su Dodika preglasala druga dva člana Predsedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Ta odluka Predsedništva neće stupiti na snagu, prenosi RTRS.

Od 72 prisutna narodna poslanika za Odluku o potvrđivanju Dodikove izjave glasalo je 60 poslanika, protiv je bilo šest, a uzdržno takođe šest poslanika.

U objedinjenim zaključcima SNSD-a, DNS-a, SP-a, PDP-a, DEMOS-a, NDP-a i Ujedinjene Srpske, koji su večeras usvojeni, navedeno je da Skupština traži od svih predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH da insistiraju na svim otvorenim pitanjima između RS, BiH i Hrvatske, poput odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i utvrđivanja granica na reci Uni i garancije da će most na Savi biti završen u predviđenom roku.

Od srpskih predstavnika na svim nivoima institucija BiH traži se i da odbiju parcijalno rešavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom.

Skupština pozdravlja rešavanje svih graničnih sporova sa Srbijom i Hrvatskom i zahteva ratifikaciju Sporazuma o granici sa ovim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prihvaćen je i zaključak PDP-a o formiranju tela Narodne skupštine, koji će raditi na poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala