Hakeri rudare kriptovalute u džamijama

Pratite nasTelegramOdyssey
Sve veći broj Iranaca počeo je da se okreće kriptovalutama, posebno bitkoinu, usled devalvacije nacionalne valute izazvane ekonomskim sankcijama SAD-a.

Lokalne vlasti su, međutim, upozorile na to da proces „rudarenja“ bitkoina, koji „guta“ ogromnu količinu struje, zloupotrebljava iranski sistem subvencionisanja cene električne energije.

Subvencionisana cena struje u Iranu trenutno iznosi pola centa po kilovatu, što je podgrejalo rast zajednice kripto-rudara u toj zemlji.

Iranska elektroenergetska kompanija „Elektrikal indastri sindikejt“ nedavno je objavila da namerava da poveća cenu na sedam centi po kilovatu.

Iranski ministar za informacije i komunikacione tehnologije Muhamed Džavad Azari izjavio je da je Iran postao raj za rudarenje kripto-valuta.

Posao rudarenja nije zabranjen zakonom, ali su Vlada i Centralna banka naredile Carinskom birou da zabrani uvoz hardvera za rudarenje, dok se ne donesu novi propisi“, rekao je on za AP.

Oko 1.000 hardvera za rudarenje konfiskovano je iz dve fabrike u zemlji, koje su sada ugašene, a vlasti su takođe prekinule snabdevanje strujom kripto-rudara.

Zabrana je rezultirala time da su se se pojedini rudari sklonili u džamije, kojima Vlada obezbeđuje besplatnu struju.

Iran se trenutno bori sa hiperinflacijom zbog pooštrenih američkih sankcija, a statistika je pokazala da su prihodi od izvoza nafte pali za skoro 90 odsto, dok je stopa nezaposlenosti blizu 20 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala