Grčki ekspert za Sputnjik: Zemljotresi mogući i narednih dana

© AP Photo / Petros GiannakourisČovek prolazi pored automobila oštećenog u zemljotresu u Atini
Čovek prolazi pored automobila oštećenog u zemljotresu u Atini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Seizmografi su zabeležili seriju naknadnih tremora, nakon jakog zemljotresa koji je pogodio Grčku nedaleko od Atine, saopštio je Evropski sredozemni seizmološki centar.

Prema podacima seizmologa, za samo 60 minuta u tom regionu zabeleženo je najmanje sedam potresa jačine od 2,5 do 4,6 stepeni Rihterove skale.

​„Seizmička aktivnost se nastavlja, a moći ćemo da kažemo nešto više za nekoliko časova. Zemljotres je bio veoma blizu površine, tako da se prilično osetio“, rekao je za Sputnjik direktor Atinskog instituta za geodinamiku Vasilis Karastatis.

Prema njegovim rečima, uzrok zemljotresa je poznati tektonski rased u planini Parnita, koji se nalazi u blizini područja u kojem je došlo do velikog zemljotresa u septembru 1999. godine.  

​„Seizmička aktivnost će se nastaviti u narednih nekoliko dana“, naglasio je Karastatis i dodao da, uprkos činjenici da su potresi bili snažni, zgrade su otporne na zemljotrese ove jačine.

U oblasti planine Parnita, u prepodnevnim časovima 19. jula, na četiri kilometra severno od grčkog naselja Magula, zabeležen je potres magnitude 5,1 stepen Rihterove skale.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala