EU bez komentara o Haradinajevoj ostavci

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLinija razdvajanja se svodi na geopolitiku...
Linija razdvajanja se svodi na geopolitiku... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka EU Maja Kocijančić kaže da su u Briselu primili k znanju odluku Ramuša Haradinaja da napusti funkciju.

U Briselu su na ostavku premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja reagovali tek posle direktnog pitanja Tanjuga o mogućim implikacijama ove ostavke na dalji tok dijaloga zvaničnog Beograda i predstavnika Prištine, kome posreduje EU.

„Primili smo k znanju odluku premijera Ramuša Haradinaja da napusti svoju funkciju i obrazloženje ostavke. U ovom trenutku nemamo dalji komentar“, izjavila je Kocijančić.

EU je, kao glavni posrednik u dijalogu zvaničnog Beograda i predstavnika Prištine, do sada naglašavala da se razgovori vode u formatu koji su potvrdile obe strane, što podrazumeva predsednike Aleksandra Vučića i Hašima Tačija kao glavne pregovarače dve strane.

EU institucije i zvaničnici nebrojeno puta su osudili odluku privremene kosovske vlade na čelu sa Ramušom Haradinajem da uvede takse na robu iz Srbije i BiH, što je označeno kao glavna prepreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori navode da je i sama šefica EU diplomatije Federika Mogerini više puta dolazila u verbalni sukob sa Ramušom Haradinajem, zbog čega su i otkazane dve zajedničke konferencije za novinare, prilikom poseta Hradinaja Briselu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala