Dva puta pred Prištinom posle odlaska Haradinaja

© AP Photo / Visar KryeziuRamuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ostavka Ramuša Haradinaja iznenadila je sve u takozvanoj državi Kosovu, a njegov poziv na saslušanje pred Sudom za zločine koje je počinila takozvana OVK — je još veće iznenađenje.

Nedžmedin Spahiu, politikolog sa Kosova, za Sputnjik kaže da je odluka Ramuša Haradinaja neočekivana i dodaje da je sada na potezu „predsednik“ takozvane države Kosovo, Hašim Tači.

„Sada je u nadležnosti Tačija da odredi ili novog mandatara vlade (takozvane države) Kosova, ili da raspiše nove izbore. On može da odredi nekoga kao mandatara i moguće je da će za tu funkciju pozvati predsednika partije „LDK“ Isu Mustafu, što bi podrazumevalo sklapanje nove koalicione vlade. U suprotnom, rok je 45 dana da se raspišu vanredni izbori za parlament. Za šta će se odlučiti, samo on zna“, kaže Spahiu.

Takse ostaju

Po njegovim rečima, takse koje su uvedene Srbiji do daljeg ostaju na snazi, osim ako ne bude izabrana nova „vlada“. Da li će Tači napraviti novi koalicioni sporazum zavisiće od razgovora sa strankom koja je pobedila na prošlim izborima, a to je partija „PDK“, koju vodi Kadri Veselji.

„Na Tačiju je da ili pozove Kadrija Vesljija i da traži od njega novi predlog za premijera, ili da direktno raspiše izbore koji bi bili negde početkom septembra“, dodaje naš sagovornik.

© AP Photo / Visar Kryeziu Ramuš Haradinaj i Hašim Tači
Dva puta pred Prištinom posle odlaska Haradinaja - Sputnik Srbija
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

Na pitanje da li Tačiju više odgovaraju izbori ili nova „vlada“ i šta će biti sa taksama naš sagovornik kaže:

„Mislim da Tačiju više odgovara novi mandatar nego izbori. Jer, u slučaju izbora, sada je izvesno da bi pobedio Aljbin Kurti, a to je za Ramuša veoma opasno. Dok ne bude nove vlade, ne mogu se takse ukinuti. I to je možda i razlog što Tači može da odredi mandatara iz redova partije LDK, jer bi u tom slučaju takse odmah bile ukinute“, dodaje Spahiu.

Kreću drugim putem?

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, kaže da je potpuno jasno da je Ramuš Haradinaj bio najveća prepreka za ukidanje taksi i za nastavak razgovora.

„Mislim da će Albanci sada pokušati da krenu drugim putem, tim pre što je i stav Vašingtona i ostalih da rešenje mora da se postigne, i to ono koje će biti obostrano prihvatljivo, dakle, kompromisno. Haradinaj je tome bio najveća prepreka“, kaže Drecun.

Za razliku od Spahiua, koji kaže da je neobično što Haradinaj dva puta odgovara pred međunarodnim tribunalom, Drecun podseća da ima zločina za koje nije odgovarao.

„Ostavka je usledila kao rezultat poziva iz Specijalizovanog tužilaštva. Nema dileme da je ovaj organ radio sistematski na ovome i da imaju dosta indicija šta se dešavalo u operativnoj zoni terorističke takozvane OVK „Dukađin“, kojom je komandovao Ramuš Haradinaj. Mi smo, kao radna grupa, takođe prikupili mnogo dokaza i dostavili ih Tužilaštvu. U toj zoni je bilo najviše zločina i tu smo identifikovali 980 događaja, od mučenja do ubistava“, napominje naš sagovornik.

Po njegovim rečima — postoji još mnogo zločina za koje Hardinaj nije odgovaro i ovo je samo početak, a njegovim putem uskoro će krenuti i Tači i Kadri Veselji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala