Dodik posle sastanka sa Vučićem: Haradinajeva ostavka je nova farsa međunarodne zajednice

© Srna / Miro PejićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocenio je da mu ostavka Ramuša Haradinaja liči na dosadašnje farse koje je pravila međunarodna zajednica, a koja ima za cilj da se vrši dalji pritisak na Srbiju.

Dodik je, u izjavi za RTS, rekao da sve ide ka tome da se „opere“ još jednom biografija Haradinaja, pa da može ponovo da se vrati u politički život takozvane države Kosovo.

„Mi Srbi ne smemo da budemo naivni u vezi sa tim. Potpuno verujem da tu postoji konekcija i saradnja međunarodnog faktora i nekog ko vodi čitav taj projekat oko (takozvane države) Kosovo i samog Haradinaja. Izgleda veoma farsično kada kaže da ide tamo kao ime, a ne kao država. Čitava priča oko (institucija privremenih) vlasti u Prištini ima teroristički predznak“, naglasio je on.

Dodao je i da činjenica da Haradinaju nije presuđeno u Haškom tribunalu njega navodi da zaključi da je reč o farsi koja treba da vrši dodatni pritisak na Srbiju i na Aleksandra Vučića.

Kazao je i da je neophodno da zajedno posvetimo više pažnje, jer to čitav srpski narod očekuje, posebno u RS — da se rešenje postavi kao svesrpsko pitanje.

„Ne može biti rešenja za jedan narod koji ima sva prava na štetu države Srbije, a da jedan deo naroda u RS mora da ćuti i da trpi torturu međunarodnog faktora koji mu je namenio ulogu života u državi koja ne može da funkcioniše“, rekao je Dodik.

Kaže i da takse treba da se ukinu, ali da to nije definitivno rešenje, već da moraju da se nastave razgovori.

„Mislim da oko predsednika Vučića i njegove pregovaračke pozicije treba da se okupe svi politički i nacionalni faktori Srbije i da podstaknu njegovu snagu, jer je očigledno da će međunarodna zajednica po ustaljenom okviru reći ’imamo operaciju sa njima, oni nisu više tu, morate i vi nešto da učinite‘. Znamo da je Vučić tvrd pregovarač i da nikakvih ustupaka na uštrb nacionalnih interesa za Srbe i neće ih ni biti“, objasnio je on.

Rekao je da treba težiti kompromisu i konsenzusu, koji mora biti opšte prihvatljiv.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala