Americi potrebni novi ledolomci da bi konkurisala Rusiji na Arktiku

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaLedolomac na Arktiku
Ledolomac na Arktiku - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD je potrebno šest novih ledolomaca kako bi mogli uspešno da se takmiče sa Rusijom na Arktiku, izjavio je zamenik šefa Obalske straže SAD viceadmiral Daniel Abelj.

„Potrebno nam je najmanje šest ledolomaca, uključujući tri teška. Jedini ledolomac koji trenutno posedujemo je ’Polar star‘ i on je star 40 godina“, rekao je Abelj na konferenciji o uticaju topljenja arktičkog leda na pomorske operacije ratne mornarice.

Takođe je dodao da je Rusija formirala na Arktiku šest novih baza i napravila šest novih ledolomaca.

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo rekao da je Vašington zabrinut zbog ruske pretenzije na međunarodne vode Severnog morskog puta, uključujući i nedavno najavljene planove o njegovom povezivanju sa kineskim morskim „Putem svile“.

Sa druge strane, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je da će Vašington uskoro biti prisutan na Arktiku tokom cele godine, a to će biti moguće kada novi američki ledolomci počnu sa radom.

U aprilu je Pentagon zaključio ugovor o izgradnji ledolomca teške klase, koji je namenjen za Obalsku stražu. On će biti izgrađen u okviru programa „Polar sekjuriti kater“, prema kojem je planirana izgradnja tri takva broda srednje i teške klase, koji će zameniti dva zastarela ledolomca.

Saopštenje o izgradnji ledolomaca usledilo je ubrzo nakon objavljivanja nove strategije Obalske straže SAD na Arktiku. U dokumentu je istaknuto da SAD moraju da se suoče sa Rusijom i Kinom, koje su proglasile Arktik za zonu svojih interesa. Istovremeno, iz Obalske straže su izjavili da su spremni za mirnu saradnju u toj oblasti.

Iz Ministarstva spoljnih poslova ranije su saopštili da se Moskva zalaže za formiranje međunarodnog partnerstva, kako bi očuvala zonu mira na Arktiku. Pored toga, Rusija u regionu sprovodi otvorenu politiku zasnovanu na normama međunarodnog prava, koja predviđa široki program međunarodne saradnje u interesima održivog razvoja, koji uključuje i SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala