Zelenski otkrio način za poboljšanje odnosa sa Rusijom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smatra da povratak u domovinu ukrajinskih mornara uhapšenih u Rusiji može biti korak ka ponovnom uspostavljanju normalnog dijaloga.

Prema njegovim rečima, tokom telefonskog razgovora sa Vladimirom Putinom, on je saopštio da podržava razmenu zarobljenika sa ustanicima Donbasa po formuli — „svi za sve“. Pri tome je istakao da bi prvo želeo da vrati u Ukrajinu građane zemlje koji su uhapšeni u Rusiji.

„Počnimo sa mornarima. Čini mi se da je to normalan korak za povratak dijaloga — i realan korak za zaustavljanje rata“, rekao je Zelenski na snimku objavljenom na njegovom kanalu na Jutjubu.

Ukrajinski predsednik je napomenuo i da je format razmene prema formuli „svi za sve“ zakomplikovan činjenicom da se spiskovi dveju strana ne podudaraju.

„Spisak naših ’svih‘ koji se nalaze na privremeno okupiranim teritorijama ne podudara se sa spiskom onih koji kontrolišu te teritorije“, objasnio je Zelenski.

Zelenski je na inauguraciji izjavio da je spreman za dijalog za rešavanje sukoba u Donbasu, a prvi korak ka njegovom početku bio bi povratak zarobljenika.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izrazio je nadu da će se diskusija u vezi sa razmenom osuđenika sa Ukrajinom nastaviti, ali da su ranije postojali određeni problemi sa kvalifikacijama ovih lica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala