Zaharova o konferenciji o slobodi medija u Londonu: Simpozijum mačaka o zaštiti miševa

© Sputnik / Vladimir AstapkovičStudio agencije i radija Sputnjik
Studio agencije i radija Sputnjik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Globalna konferencija o slobodi medija u Londonu podseća na „mačji simpozijum o zaštiti prava miševa“, a sredstva tamošnjih fondova i programa najverovatnije će biti usmerena na propagandne ciljeve, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Prema rečima organizatora, planirano je da se organizuje neka vrsta međunarodne radne grupe koja će ’pomagati Vladama da ispune svoje obaveze u pogledu slobode medija‘. Štaviše, planirani su godišnji sastanci na marginama Generalne skupštine UN radi analize rada grupe i radi davanja preporuka zemljama u kojima se ’problemi rešavaju najmanje efikasno‘“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

Ona smatra neverovatnim cinizmom sazivanje konferencije i razgovor o slobodi govora u zemlji u kojoj „već godinama drže kao taoca“ osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža.

„Cela ova konferencija u svetlu Asanža koji se nalazi u Londonu podseća na neki simpozijum mačaka za zaštitu prava miševa“, navela je Zaharova. Ona je, pri tome, podsetila da sada postoji čitav niz relevantnih međunarodnih platformi za diskusiju o bezbednosti i o zaštiti prava novinara.

„Osim toga, u Londonu je najavljeno stvaranje globalnog fonda za zaštitu medija, koji će se nalaziti pod upravom Uneska“, podsetila je Zaharova. Prema njenim rečima, Velika Britanija će na njega izdvojiti tri miliona funti u narednih pet godina, a Kanada milion kanadskih dolara.

„Za glavne ciljeve fonda proglašavaju se pravna podrška novinarima, pitanja bezbednosti pripadnika medija i stvaranje novinarskih zajednica. To jest, novinari za čiju nezavisnost su se toliko godina zalagale i Vlade, trebalo bi da formiraju svoje zajednice koristeći državne mehanizme, uključujući i one koje finansira država“, istakla je Zaharova.

„Britansko ministarstvo za međunarodni razvoj pokreće program vredan 15 miliona funti za zaštitu slobode medija, a koji će se baviti uklanjanjem ’suštinskih uzroka trenutne krize nezavisnih medija‘. Lako je pretpostaviti na šta će se ta sredstva zapravo potrošiti, a ja mislim — samo za propagandu“, ocenila je Zaharova.

Organizatori Globalne konferencije o slobodi medija, koja je održana u Londonu 10. i 11. jula, odbili su zahtev za akreditaciju novinara Sputnjika i RT. Kao razlog za odbijanje akreditacija jedan od organizatora konferencije, britansko Ministarstvo spoljnih poslova, navelo je — „aktivnu ulogu RT-a i Sputnjika u širenju dezinformacija“. Na pitanje da navede konkretne primere, predstavnik Ministarstva savetovao je Sputnjiku da se obrati regulatoru za medije „Ofkom“, koji je ranije optužio RT da narušava pravila emitovanja i za pristrasnost, ali ne i za dezinformacije. RT insistira da nije kršio pravila.

Zaharova je 9. jula izjavila da Rusija traži od Londona da u naredna 24 časa predstavi konkretne dokaze na osnovu kojih su odbijene akreditacije novinarima televizije RT i agencije Sputnjik za konferenciju o slobodi medija.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir izjavio je da je novinarima RT-a i Sputnjika trebalo da se pruži pristup izveštavanju o konferenciji o slobodi medija u Londonu. Prema njegovim rečima, OEBS uvek podstiče učešće svih zainteresovanih novinara na takvim događajima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala