Ukrajinski zakon o jeziku komplikuje izglede za rešenje situacije u Donbasu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stupanjem na snagu zakona o državnom jeziku u Ukrajini odložiće se izgledi za mirno rešenje situacije u Donbasu i to dodatno komplikuje situaciju, izjavila je na redovnom brifingu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Politika potpune ukrainizacije u suprotnosti je sa paketom mera utvrđenim rezolucijom Saveta bezbednosti UN o sprovođenju Minskih sporazuma, čije odredbe garantuju stanovnicima Donbasa pravo na jezičko samoopredeljenje“, naglasila je diplomata.

„Pitanje jezika postalo je katalizator unutrašnje krize na istoku Ukrajine. Nema sumnje da će stupanje na snagu zakona o jeziku udaljiti izglede za mirno rešenje u Donbasu i puno je dalje komplikacije situacije u ovom regionu“, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, zakon „faktički legalizuje nasilnu ukrajinizaciju multietničkog ukrajinskog društva, od kojih velika većina preferira ruski jezik za svakodnevnu upotrebu“, dodala je ona.

 U Ukrajini je u utorak stupio na snagu zakon o isključivom korišćenju ukrajinskog jezika u svim sferama života. Zakon će u potpunosti stupiti na snagu 2030. godine. Međutim, od danas će sednice državnih organa morati da se održavaju na ukrajinskom jeziku. Zakon je u maju potpisao tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko. U aprilu je Vladimir Zelenski, koji je pobedio na predsedničkim izborima u Ukrajini, obećao da će izvršiti detaljnu analizu Zakona o državnom jeziku u skladu sa Ustavom zemlje. Zelenski je naveo da je zakon usvojen „bez prethodne široke javne rasprave“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala