Tanka podrška i prazna priča nove šefice evropske vlade

© AP Photo / Michael SohnAnegret Kramp Karenbauer, Ursula fon der Lejen i Angela Merkel
Anegret Kramp Karenbauer, Ursula fon der Lejen i Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dosadašnja nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen izabrana je za novu predsednicu Evropske komisije tesnom većinom, što govori u kakvom se stanju trenutno nalazi Evropska unija, ali i da će joj biti jako teško da pomiri stavove oko formiranja same Komisije, jer se politike zemalja članica očigledno razlikuju, kaže Slobodan Samardžić.

Za izbor Ursule fon der Lajen glasalo je 383 od ukupno 733 evroposlanika. Protiv ih je bilo 327, čak 22 su bila uzdržana, a jedan listić bio je nevažeći.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić objašnjava da je glasanje samo prvi korak u formiranju institucija posle izbora za Evropski parlament i da će situacija i dalje biti nategnuta, kao kod glasanja za njen izbor.

© AFP 2023 / JOHN THYSZgrada Evropske komisije u Briselu
Tanka podrška i prazna priča nove šefice evropske vlade - Sputnik Srbija
Zgrada Evropske komisije u Briselu

„Predsednik komisije sada treba da bude potvrđen od strane Evropskog saveta. To će sigurno biti slučaj, ali stvar se nastavlja sa samim kolegijumom Komisije koju Savet ministara treba da imenuje zajedno sa Ursulom fon der Lajen. Odnosno — da je predloži za novi saziv Parlamenta koji će o tome odlučuje“, objašnjava proceduru naš sagovornik.

Samardžić dodaje da je ključno pitanje upravo to — kako će Ursula fon der Lajen formirati Evropsku komisiju.

„Treba imati u vidu da sve države članice Evropske unije, čije se politike očigledno razlikuju, imaju pravo na predlog jednog komesara“, podseća Samardžić.

„Ne treba zaboraviti da će se o tome pitati i Italija i Mađarska i Poljska i Češka i mnoge države koje nisu naklonjene ovom trendu u Evropskoj uniji. Oni će morati da budu izabrani, jer svaka država ima svoje pravo. Ona sama ima jedan dosta tanak legitimitet što se Parlamenta tiče i to smo videli na glasanju, a drugo — i ako sastavi Komisiju, ona će, ne samo programski, već i politički — biti strašno raznorodna. Pitanje je koliko će Komisija imati manevarskog prostora da obavlja svoj posao, između ostalog — i kao motor evropskih integracija“, kaže Samardžić.

© AP Photo / Jean-Francois BadiasUrsula fon der Lajen
Tanka podrška i prazna priča nove šefice evropske vlade - Sputnik Srbija
Ursula fon der Lajen

Obećanja ništa ne koštaju

Upravo su evropske integracije bile deo političkog programa nove predsednice Evropske komisije. Ona je i u razgovoru sa poslanicima Evropskog parlamenta ocenila da vrata EU moraju da ostanu otvorena za buduća proširenja. Navela je i da želi da potvrdi evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i naglasila važnost nastavaka reformskog procesa za ceo region.

„To evropske političare ne košta ništa, to je prazna retorika koju svi koriste; francuski predsednik Makron, posle posete Srbiji, verovatno neće biti toliko izričit u svom stavu da niko neće ući, dok se Unija ne reformiše; ali od proširenja nema ništa“, ističe Slobodan Samardžić.

„To je nastavljen trend obećanja iza kojih neće stajati nikakva konkretna dela, zato što je proces proširenja Evropske unije zaustavljen, ne mogu da kažem za sva vremena, ali sigurno za jedno jako dugo vreme. Stvar će biti u tome da oni takvim izjavama ’održavaju kondiciju‘ u zemljama takozvanog Zapadnog Balkana, u političkoj klasi i u takozvanim kulturnim elitama, koje od toga očekuju koristi, i to, pre svega, za sebe. Sve je to izlišna priča, ova gospođa samo ponavlja taj refren, tu nema nikakvih ozbiljnih stvari za ozbiljno promišljanje“, ističe Samardžić.

CC0 / Balkan Photos / EU i Srbija - daleko od članstva
Tanka podrška i prazna priča nove šefice evropske vlade - Sputnik Srbija
EU i Srbija - daleko od članstva

On dodaje i da je stvar generalno ozbiljna, jer je potpuno jasno da od proširenja zaista nema ništa, te da, pre svega, treba da nas brine pitanje — kako će se Srbija ubuduće postaviti prema toj činjenici.

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ima 60 godina i dolazi iz redova nemačke konzervativne Hrišćansko-demokratske unije. Ona je evroposlanicima predstavila i svoju viziju EU — angažovana u borbi protiv klimatskih promena, posvećena zaštiti evropskih vrednosti i demokratije i odlučna u borbi za rodnu ravnopravnost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala