Šta god da se desi u Ormuskom moreuzu, Amerikanci uvek okrivljuju Iran

© REUTERS / Hamad I MohammedNaftni tankeri prolaze kroz Ormuski moreuz
Naftni tankeri prolaze kroz Ormuski moreuz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Politički analitičar UAE Ahmad el Seif komentarisao je za Sputnjik situaciju sa tankerom koji je nestao u Ormuskom moreuzu.

„Mislim da se situacija može opisati kao piratsko zauzimanje broda. Kada je Velika Britanija izjavila da će u Persijski zaliv poslati vojnu fregatu, Teheran je izmislio ovu verziju potrebe za hitnim remontom tankera, koja je potpuno izmišljena i nelogična“, rekao je Seif.

„Prema iranskoj verziji, tanker je zatražio hitnu pomoć. Ali Ujedinjeni Arapski Emirati bili su bliže i tamo ima mnogo više opremljenih luka za remont, čak postoje i suvi dokovi. Da je tankeru zaista bila potrebna pomoć, on bi je zatražio od Emirata, a ne od Irana“, objasnio je on.

Saudijska analitičarka Mubarak el Ati smatra da Iran pokušava „da se osveti Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji zbog zadržavanja njihovog tankera na Gibraltaru. Ovo je nova igra Irana, čiji je cilj jačanje sukoba u svetu. Teheran je izmislio priču sa kvarom, iako su već prošle izjave da brod nije pretrpeo štetu i da mu nije bila potrebna pomoć. Tanker je skoro napustio Persijski zaliv“.

„Sada bi trebalo da očekujemo novi krug pregovora u koje će biti uključeni Ujedinjeni Arapski Emirati ili Sjedinjene Američke Države. Pri tome će Amerika verovatno napraviti novu koaliciju od zemalja koje će se ujediniti kako bi zaštitile svoje brodove u Ormuškom moreuzu. Već su porasle tarife za osiguranje tankera koji plove u Persijskom zalivu, zbog čega su se povećale cene nafte iz Persijskog zaliva. Moguće je da je Iran organizovao ovu operaciju sa tankerom kako bi uticao na cene nafte“, objasnila je ona.

„Sve u svemu, događaj sa ovim tankerom neće značajno uticati na političku situaciju. Svi shvataju da Iran svojim postupcima skreće pažnju, da je to više bučna izjava za medije nego bilo kakva ozbiljna politička ili vojna odluka. Najverovatnije će biti povećane cene nafte”.

Ekspert za međunarodnu politiku SAD, politički komentator i kolumnista Analitičkog ekspertskog centra Duhovnog vođe Irana, doktor Ali Reza Rezahah, izjavio je da sada treba shvatiti odakle i kuda je plovio taj tanker, zbog čega je nestao i u čijim rukama je sada. Ujedinjeni Arapski Emirati rekli su da tanker nije njihov i da ne plovi pod njihovom zastavom.

„Druga stvar je to što kažu da brod pripada Velikoj Britaniji, plovi pod zastavom Paname i prevozi teret za UAE. Ako ovaj brod zaista pripada Emiratima, zašto su onda tvrdili da nema nikakve veze sa njima“, pita se ekspert.

„Kakav god incident da se desi u Ormuskom moreuzu, Amerikanci uvek okrivljuju Iran, i to koristeći fotošop i montažu. Tako je bilo i sa tankerom u Fudžeiri. Kada su za vreme posete japanskog premijera Iranu eksplodirala dva tankera, Sjedinjene Američke Države su ponovo ukazale na Iran — uprkos činjenici da je Iran spasio članove posade (radi se o incidentu koji se desio 13. juna u Omanskom zalivu, u vodama između Irana, UAE i Omana, kada je Iran spasio 44 osobe)“.

On smatra da Vašington želi da za sebe osigura Ormuski moreuz, što bi moglo dovesti do formiranja međunarodne koalicije protiv Irana.

„Nažalost, oni sami stvaraju slične incidente kako bi uplašili Iran. Pri tome, oni ne mogu da dokažu bilo kakvo učešće Irana u njima“.

Ranije je visoki emiratski zvaničnik saopštio za televiziju „Al Arabija“ da je naftni tanker „Rijah“ nestao sa radara u Ormuskom moreuzu. On je dodao da tanker ne pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima i da ga one nisu iznajmile. Izvor televizije demantovao je izveštaje da je brod iznenada promenio kurs i izgubio se u Ormuskom moreuzu u blizini obale Irana.

S druge strane, agencija AP je, pozivajući se na neimenovanog predstavnika američkog Ministarstva odbrane, saopštila da Sjedinjene Američke Države sumnjaju da je Iran zaplenio naftni tanker usidren u luci UAE, a koji je pre više od dve nedelje isključio svoj predajnik u Ormuskom moreuzu. Kako je naveo zvaničnik, tanker „Rijah“ nalazi se u teritorijalnim vodama Irana u blizini ostrva Kešm, gde se, prema njegovim rečima, nalazi baza Korpusa čuvara islamske revolucije (deo Oružanih snaga Irana).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala