Rusija: Američka komanda povećava broj privatnih vojnih jedinica u Siriji

© AP Photo / Hussein MallaAmerički vojnici u oklopnim vozilima u Manbidžu u Siriji
Američki vojnici u oklopnim vozilima u Manbidžu u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komanda američkih Oružanih snaga planira da poveća broj privatnih vojnih kompanija u severnim delovima Sirije zbog smanjenja svog kontingenta, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Komanda Oružanih snaga SAD u vezi sa planiranim smanjenjem svog kontingenta u Siriji radi interesantno, naime, povećava broj privatnih pripadnika vojnih kompanija u severnim i severoistočnim područjima“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

Prema njenim rečima, brojnost pripadnika privatnih vojnih kompanija u Siriji prelazi 4.000, a u drugoj polovini juna u Siriju je stiglo 540 osoba, uključujući 70 predstavnika komandnog i instruktorskog osoblja.

„Glavni zadaci privatnih vojnih kompanija su obuka borbenih odreda lojalnih Vašingtonu, kao i zaštita naftne i gasne infrastrukture i obezbeđivanje“, dodala je ona, ističući da aktivnostima ovih kompanija rukovodi objedinjena centralna komanda Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Američka koalicija od 68 nacija izvodi vazdušne napade protiv terorističke grupe DAEŠ u Siriji i Iraku od 2014. godine. Napade u Siriji nije ovlastila vlada predsednika Bašara Asada niti Savet bezbednosti UN. Američki predsednik Donald Tramp je u decembru 2018. proglasio pobedu nad terorističkom organizacijom DAEŠ u Siriji, ističući da je ona bila jedini razlog za prisustvo američke vojske u toj zemlji i najavio da će američka vojska početi sa povlačenjem iz ove zemlje. Vašington je dodao da će ostaviti nekoliko stotina vojnika u zemlji i pokušati da stvori međunarodni kontingent. Za sada ovi napori nisu doneli rezultate. U nekim delovima Sirije nastavlja se čistka militanata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala