Razmena zarobljenika značila bi da i Ukrajina i SAD priznaju da je Krim ruski

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaPritvoreni ukrajinski mornari u sudu u Moskvi
Pritvoreni ukrajinski mornari u sudu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lefortovski sud u Moskvi danas je odlučio da na tri meseca odloži suđenje ukrajinskim mornarima zarobljenim u Crnom moru, nakon što su ukrajinski brodovi, ploveći od Odese u Marijupolj, ilegalno ušli u ruske vode i isprovocirali incident sa ruskim. Sada je glavno pitanje u Ukrajini — da li će doći do razmene zarobljenika između dveju zemalja.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je prošle nedelje, nakon telefonskog razgovora koji je imao sa Vladimirom Putinom, da je njegovo glavno pitanje za ruskog predsednika bilo oslobađanje ukrajinskih mornara uhapšenih u Kerčkom moreuzu krajem prošlog novembra.

Tokom susreta s rođacima uhapšenih mornara Zelenski je rekao da mu „neće spasti kruna s glave“ ako pozove Moskvu i razgovara o pitanju oslobađanja mornara i dodao da je spreman na razmenu zarobljenika.

Od čega strahuje Kijev

Kremlj je danas demantovao da se vode pregovori o razmeni zarobljenika, a ranije je saopšteno da istraga i suđenje 24 ukrajinskih mornara moraju biti do kraja završeni, uprkos Međunarodnom sudu UN za pomorsko pravo koji je pozvao na njihovo oslobađanje.

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaUhapšeni ukrajinski mornari tokom sudskog procesa
Razmena zarobljenika značila bi da i Ukrajina i SAD priznaju da je Krim ruski - Sputnik Srbija
Uhapšeni ukrajinski mornari tokom sudskog procesa

Tatjana Moskaljkova, ombudsman za ljudska prava Rusije, rekla je da se trenutno 50 Rusa nalazi u Ukrajini. Prema njenim rečima, Moskva i Kijev su se već upoznali sa spiskom osoba o razmeni. Rusija je uključila oko 40 ljudi na svoju listu, Ukrajina — 120.

Prema saopštenjima Kijeva, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zatražilo je od Kijeva pismene garancije da će Ukrajina nastaviti sa krivičnim gonjenjem ukrajinskih mornara uhapšenih u Crnom moru, u skladu sa ruskim zakonodavstvom. Međutim, Kijev smatra da je taj predlog neprihvatljiv i da pogoršava spor između Ukrajine i Rusije u pogledu imuniteta ratnih brodova.

Takođe, sudeći po izjavama ukrajinskog šefa diplomatije Pavela Klimkina, Kijev strahuje i od toga da bi ukoliko prihvati uslove za mornare, Rusija to mogla da iskoristi u odnosu na ukrajinsku poziciju o Krimu, položaj Ukrajine u međunarodnim sudovima i u odnosu na sve ono čemu Ukrajina teži.

Šta sada govori Zelenski

S druge strane, specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker izjavio je da ruski predlog za oslobađanje ukrajinskih mornara povlači sa sobom priznavanje jurisdikcije ruskih sudova od strane Ukrajine u ovom delu, što je po njemu „neprihvatljivo“.
„Vrlo često se u politici daju ponude koje se ne mogu odbiti. Ali, postoje i situacije kada se daju predlozi s kojima se, iz ovog ili onog razloga, druga strana ne može složiti. Sada imamo upravo takvu situaciju, kada želja za oslobađanjem mornara postoji, a ne mogu je prihvatiti ni SAD, a naročito Ukrajina, jer to znači priznavanje ruskog Krima, priznavanje da su ukrajinski mornari prekršili ruski zakon… SAD se neće složiti s tim, Zelenski takođe, a to što će mornari kao rezultat ovog neslaganja ostati u zatvoru duže vreme, što predstoji suđenje, izricanje kazne i što niko ne može da kaže kakva je njihova sudbina, zapadne političare, naravno, nije briga“, kaže za Sputnjik ruski ekspert Nikolaj Starikov.

© AP PhotoPripadnik FSB sprovodi ukrajinskog mornara u sud u Simferopolju
Razmena zarobljenika značila bi da i Ukrajina i SAD priznaju da je Krim ruski - Sputnik Srbija
Pripadnik FSB sprovodi ukrajinskog mornara u sud u Simferopolju

Politikolog Maksim Žarov smatra da je cela priča o ukrajinskim mornarima sada pokrenuta zarad političkih poena uoči predstojećih parlamentarnih izbora, zakazanih za 21. jul.

„U Ukrajini se u nedelju održavaju izbori za Vrhovnu radu, tako da je čitava ova diskusija u Ukrajini o mornarima i o razmeni zarobljenika povezana sa predstojećim izborima. Prema tome, gospodin Klimkin, koji će, uzgred rečeno, nakon izbora i formiranja nove vlade morati da napusti svoju funkciju, iznosi ovu poziciju koju vrlo moguće i ne deli administracija Zelenskog“, kaže Žarov.

Prema njegovim rečima, treba obratiti pažnju na ono što sada govore Zelenski i njegov tim, koji je sada zauzet kampanjom i „može da govori šta god poželi“. 
„Očekujem da će se pitanje ukrajinskih mornara, kao i pitanje rukovodioca portala RIA Novosti Ukrajine Kirila Višinskog, rešavati nakon izbora za Radu, kada Ukrajina formira vladu, kada se formira koalicija, kada se konačno formira predsednička administracija, ukrajinska strategija u razgovorima u Minsku i shodno tome će biti određena strategija razmene zarobljenika. Ranije je Viktor Medvedčuk bio angažovan na tome, sada će biti angažovan neko drugi. I onda će Ukrajina i Rusija biti u stanju da se bar uslovno dogovore o razmeni tih lica“, zaključio je Žarov.

Prema rečima advokata, istraga je završena, a mornarima će biti suđeno za krivično delo ilegalnog prelaska ruske granice u sastavu organizovane grupe, za koje preti do šest godina zatvora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala