Predsjednik Vlade Crne Gore: Nije bilo zakonskog osnova za odavanje počasti Momiru Bulatoviću

© Sputnik / Nebojša PopovićDuško Marković
Duško Marković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je da nije bilo zabrane, ali ni zakonskih osnova za odavanja državnih počasti prvom demokratski izabranom predsjedniku Crne Gore Momiru Bulatoviću.

Marković je to kazao u parlamentu odgovarajući na pitanje poslanika DF Andrije Mandića, poručivši da Zakon o predsjedniku propisuje to pravo samo za bivše predsjednike Crne Gore koji su tu funkciju obavljali nakon obnove nezavisnosti.

„Prema tome, nije se moglo stopirati ili zabraniti ono čega nema. Gospodin Bulatović je kao prvi neposredno izabrani predsjednik Republike Crne Gore ostavio svoj profesionalni i politički trag u jednom periodu naše novije istorije i to mjesto mu svakako pripada“, rekao je Marković.

Poslanici opozicije u crnogorskoj skupštini
Predsjednik Vlade Crne Gore: Nije bilo zakonskog osnova za odavanje počasti Momiru Bulatoviću - Sputnik Srbija
Poslanici opozicije u crnogorskoj skupštini

On je dodao da je država uputila delegaciju koja je porodici izjavila saučešće, a koja su činili predsjednik Skupštine Crne Gore, potpredsjednik Vlade, kao i ministar spoljnih poslova.

„Moguće je da smo mogli i vi i mi drugačije odreagovati, da vi to pokrenete prema nama, kao što smo mi komunicirali s porodicom preko državnog protokola, pa da nam sugerišete da nešto uradimo. Nijeste to uradili. Sada želite da politički poentirate“, rekao je Marković u obraćanju poslaniku DF Andriji Mandiću.

Mandić je, sa druge strane, poručio da nije tačno da želi da politizuje ovo pitanje, već da samo želi da ostane zapisano „kako se Crna Gora odnijela prema prvom izabranom predsjedniku“.

On je podsjetio da je Bulatović bio prvi predsjednik Crne Gore, izabran neposredno od građana i predsjednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), koji je objavio početak odbrambenog rata protiv NATO pakta 1999. godine.

„Poznato je da se država Crna Gora sa najvećim državnim i vojnim počastima opraštala od onih koji su to neuporedivo manje zasluživali od Momira Bulatovića i zato tražim da nam saopštite imena onih ljudi iz državne vlasti koji su direktno stopirali odavanje državnih počasti jednoj od najvećih ličnosti u našoj istoriji, kako bi za njihovu sramotu znala sva Crna Gora“, rekao je Mandić.

On je kazao i da se divio Bulatoviću koliko je imao razumijevanja za svakog, podsjećajući da je rehabilitovao golootočane i omogućio da dobijemo Trg golootočkih žrtava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala