Odbor za standardizaciju srpskog jezika: Ne postoji poseban jezik Bošnjaka

CC BY 2.0 / Ian Bancroft / Zastava Sandžaka na minaretu džamije
Zastava Sandžaka na minaretu džamije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Odbor za standardizaciju srpskog jezika uputio je pismo Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje u kome ističe da ne postoji poseban jezik Bošnjaka koji se lingvistički razlikuje od srpskog jezika i da bi, prihvatanjem studijskog programa takozvanog „bosanskog jezika“, na Univerizitetu bila nanesena neprocenjiva šteta srpskom jeziku i srpskoj kulturi.

Odbor je uputio pismo Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje jer su dobili informaciju da je „Savet dobio na akreditaciju studijski program takozvanog bosanskog jezika, i to na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru“.

U Nacionalnom savetu podsećaju da ustanova zahtev za akreditaciju određenog studijskog programa šalje Komisiji za akreditacije i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju i, ukoliko Komisija odbije zahtev, ustanova može da uputi žalbu Savetu.

Član Saveta, profesor Miodrag Popović, tvrdi da nikakva žalba nije stigla Savetu i da je reakcija Odbora preuranjena.

Odbor za standardizaciju srpskog jezika podseća da i stavovi značajnih bošnjačkih lingvista govore u prilog tome da se srpski i bosanski jezik lingvistički ne razlikuju.

„Na osnovu Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima i, još više, na osnovu naučnih lingvističkih kriterijuma, jasno je da se ne mogu, kao posebni, studirati simbolički jezici, jer oni predstavljaju samo različita imena istog, u ovom slučaju srpskog, standardnog jezika. Prihvatanjem ovog programa Srbija bi bila jedina zemlja na svetu gde bi se studirao — bosanski jezik“, navedeno je u pismu.

Tvrdeći da su imali uvid u predloženi program, Odbor upozorava da je cilj studija — da se legalizuje prekrajanje naučnih istina i prisvajanje srpske jezičke i kulturne baštine.

Odbor tvrdi da se u zaključku predloga programa navodi i sledeće:

„Studijski program sadrži dovoljno elemenata srpskog jezika i književnosti, čime se studenti osposobljavaju za izvođenje nastave srpskog jezika i književnosti u osnovnim školama, što će biti navedeno i u dodatku diplomi“.

Time se, smatra Odbor, degradiraju srpski jezik, srpska književnost i srpska kultura, jer se „srpski jezik i književnost podvode pod bosanski jezik, bosansku književnost i bosansku kulturu“.

Ovako pripremljeni nastavnici bosanskog jezika dobili bi pravo da preuzmu i nastavu srpskog jezika. Time se pokazuje najveći nonsens, na koji ne može pristati nijedna srpska institucija. Verujemo da iza ovoga neće stati nijedan srpski političar, jer se time uništava osam vekova srpske pismenosti i kulture“, stoji u pismu, a prenosi Tanjug.

Stav odbora podržali su i predsednik Saveza slavističkih društava Srbije profesor doktor Rajna Dragićević, upravnik i zamenik upravnika Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima Filološkog fakulteta u Beogradu profesor doktor Rajna Dragićević i profesor doktor Aleksandar Milanović, upravnik i zamenik upravnika Katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta profesor doktor Boško Suvajdžić i profesor doktor Slavko Petaković, kao i predsednik i potpredsednik Društva za srpski jezik i književnost Srbije profesor doktor Zona Mrkalj i profesor doktor Veljko Brborić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala