Može li poseta Voltersa da istera na čistinu ponašanje Kfora na severu

© Tanjug / ZORAN ZESTICTod Volters sa srpskim rukovodstvom
Tod Volters sa srpskim rukovodstvom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poseta vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi i komandanta američkih vojnih snaga u Evropi Toda Voltersa zemljama regiona je rutinska, s ciljem da stekne uvid u situaciju na Zapadnom Balkanu, a s obzirom na ponašanje Kfora u nedavnim ekscesima na severu južne srpske pokrajine, očekivano je što je ključna tema njegovih razgovora u Beogradu bio Kosmet.

General u penziji Branko Krga, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, kaže za Sputnjik da Srbija od posete Voltersa ne treba da očekuje „ništa naročito“, napominjući:

„Jedino ako se oni (NATO) budu dodatno obavezali da će primiriti kojekakve ekscese koji se događaju u našoj južnoj pokrajini, to bi za Srbiju bilo povoljno“, ističe Krga.

Politički analitičar Dragomir Anđelković takođe veruje da posetu Voltersa treba posmatrati u kontekstu „rutinskih aktivnosti“ i uspostavljanja kontakata. On dodaje da je takvih poseta bilo i ranije i da je dolazak generala Voltersa „redovna aktivnost koja ne mora ništa da znači“.

General Volters se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

Komunikacija sa Kforom

Predsednik Vučić je istakao tokom sastanka sa Voltersom da su međunarodne mirovne snage na Kosovu i Metohiji pod vođstvom NATO-a garant bezbednosti srpskog naroda na KiM, zbog čega je zatražio da načelnik Generalštaba Vojske Srbije u svakom trenutku može da stupi u kontakt sa komandantom Kfora.

General Volters je prihvatio da u svakom trenutku, bez odlaganja, postoji mogućnost međusobne komunikacije, jer je to važno za očuvanje stabilnosti u regionu kao jednog od stubova globalne stabilnosti.

© Tanjug / ZORAN ZESTICTod Volters i Aleksandar Vučić
Može li poseta Voltersa da istera na čistinu ponašanje Kfora na severu - Sputnik Srbija
Tod Volters i Aleksandar Vučić

On je potvrdio da će Kfor i dalje odgovorno ispunjavati svoje obaveze na Kosovu i Metohiji i pohvalio predsednika Vučića za odgovorne, mudre i hladnokrvne reakcije u kriznim situacijama na KiM. General Volters je podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu.

Racionalan zahtev

Kada je reč o Vučićevom zahtevu za uspostavljanje direktne komunikacije sa komandom Kfora, Anđelković ističe da je reč o „racionalnom i pragmatičnom zahtevu Srbije da bi se stvari isterale na čistinu“.

„Kada su albanske paravojne formacije poslednji put krenule na sever Kosova i kad je Vojska Srbije zatražila odgovore od NATO-a, zašto je to dopušteno? Nije funkcionisala komunikacija između Generalštaba u Beogradu i komande Kfora. Navodno, došlo je do prekida u komunikaciji, a posle toga je portparol Kfora davao čudne izjave“, podseća Anđelković.

Da se tako nešto ponovo ne bi desilo i da ne bi bilo „skrivanja i bežanja od odgovornosti“, važno je da se uspostavi direktna veza između Beograda i Kfora uz garancije NATO centrale da će ona funkcionisati, dodaje naš sagovornik.

„Zato se Vučić i obratio komandantu NATO-a takvim zahtevom“, dodaje Anđelković.

Hoće li biti pritisaka?

Naš sagovornik ne veruje da će u prvoj misiji generala Voltersa biti pritisaka na srpsko rukovodstvo da se priključi NATO paktu.

„Ne verujem da u prvoj misiji komandant NATO-a dolazi sa takvim pristupom, a pogotovo ne verujem da to radi sam po sebi komandant NATO-a. To rade NATO strukture druge vrste, a ne sam komandant“, obrazlaže Anđelković.

© Tanjug / Rade PrelićKarabinjeri u Kosovskoj Mitrovici na dan parastosa žrtvama martovskog pogroma
Može li poseta Voltersa da istera na čistinu ponašanje Kfora na severu - Sputnik Srbija
Karabinjeri u Kosovskoj Mitrovici na dan parastosa žrtvama martovskog pogroma

I general Krga ne veruje da je poseta generala Voltersa u funkciji „pritiska“ na državno rukovodstvo ne bi li se i Srbija približila NATO paktu.

„Srbija je jasno stavila do znanja da je vojno neutralna i da takav status želi da sačuva i mislim da svaki pritisak u tom smislu na Srbiju ne bi bio korektan i da oni to neće ni činiti“, zaključio je Krga.

Srpsko gostoprimstvo

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i komandant američkih vojnih snaga u Evropi Tod Volters u izjavi za Tanjug, po dolasku u Beograd, poručio je da „Srbija svojim radom i posvećenošću podstiče mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu“.

„Drago mi je što sam ovde i što se sastajem sa mojim srpskim kolegama. Večeras sam imao čast da me ugosti general Mojsilović sa svojim timom. Zahvalan sam što mogu iz prve ruke da iskusim srpsko gostoprimstvo. Pričali smo o mnogim temama i drago mi je što mogu da kažem da Srbija svojim radom i posvećenošću podstiče mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, kazao je general Volters.

General Tod Volters je stupio na funkciju 19. vrhovnog komandanta Savezničkih snaga u Evropi NATO-a 3. maja 2019. Ovo je njegova prva poseta regionu, kojom se još jednom ističe da su stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana od ključne važnosti za NATO.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala