Moskva o vizama za američke nastavnike: Vašington prećutkuje bitne informacije

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPogled na poslovni centar Moskva-siti i zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Pogled na poslovni centar Moskva-siti i zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je laž da Rusija nije želela da izda vize američkim nastavnicima u školi koja obrazuje decu diplomata.

„Ogorčeni smo načinom na koji američki mediji manipulišu javnim mnjenjem. Oni samo šire dezinformacije“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo tvrdi da su američki mediji prećutali bitne informacije — da ti nastavnici u Rusiju putuju sa diplomatskim pasošima, da uživaju odgovarajuće privilegije, ali da rade u komercijalnim strukturama.

„To je nonsens! Pored toga, sama škola se nalazi van svih zakonodavnih okvira, što američka strana izuzetno dobro zna“, dodaju iz Ministarstva, a prenose ruski mediji.

Pored toga, Ministarstvo inostranih poslova Rusije navodi i da je Moskva u više navrata tražila od Vašingtona da „dovede u red“ status škole, da reši pitanje viza, ali da su sa druge strane stizale samo provokacije.

„Pioni američkih diplomata su zapravo ruska deca, čiji roditelji za obrazovanje plađaju ogromne sume novca“, dodaju iz ruskog spoljnopolitičkog resora.

Podsetimo, američki ambasador u Moskvi Džon Hantsmen izjavio je ranije danas da je Rusija odbila da izda vize nastavnicima u školi koja obrazuje decu diplomata.

Hantsmen je rekao da Rusija nije izdala vize za 30 novih nastavnika koji treba da stignu sledećeg meseca i dodao da deca ne bi trebalo da budu pioni u diplomatskim sporovima.

On je rekao i da bi škola mogla da smanji broj novih i starih učenika uoliko ne bude mogla da zaposli nove nastavnike.

Anglo-američka škola ima oko 1.100 dece iz više od 60 država, uključujući i decu bogatih Rusa. Osnovana je 1949. godine, a nadgledaju je ambasade SAD, Britanije i Kanade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala