Lavrov: Kina pretnja po Rusiju? To je mit!

© Sputnik / Ekaterina Lыzlova / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je kao mit navode da Kina predstavlja pretnju po Rusiju, uz objašnjenje da je pitanje granica između te dve zemlje odavno rešeno.

Lavrov je to izjavio u intervjuu za ruski list „Argumenti i fakti“, dodavši da je taj podatak čak zabeležen i u bilateralnom Sporazumu o dobrosusedskim odnosima i prijateljskoj saradnji.

„Konačno rešenje pitanja rusko-kineske granice odavno je postignuto. Nepostojanje teritorijalnih zahteva zabeleženo je u bilateralnom Sporazumu o dobrosusedskim odnosima i prijateljskoj saradnji iz 2001. godine. Imajući to u vidu, vidi se da pokušaji isticanja mita o kineskoj pretnji potiču od onih koji su zabrinuti zbog konstruktivnog razvoja rusko-kineskih odnosa", rekao je Lavrov.

Komentarišući navode pojedinih medija da oko 12 miliona Kineza živi na ruskom Dalekom istoku i u regionima Sibira, Lavrov je irazio sumnju u preciznost tih podataka i dodao da je zabrinutost u vezi sa tim pitanjem očigledno preuveličana.

„Smer koji Rusija i Kina slede ka jačanju dobrosusedskih odnosa višeznačan je i dugoročan i ne pogađaju ga kratkoročne fluktuacije. Rusko-kineska saradnja nije usmerena protiv bilo koga. Njen glavni cilj jeste da pomaže društvenom i privrednom razvoju i prosperitetu naših nacija i naroda“, kazao je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala