Ko je pokušao da ubije Salvinija

© AP Photo / Luca Zennaro/ANSAItalijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini
Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komentarišući vest da je grupa neonacista koja je ratovala u Donbasu na strani Ukrajine pokušala da ubije italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija, ruski eksperti upozoravaju da se ovde radi o „izvozu“ ukrajinskog neonacističkog terorizma u Evropsku uniju.

Kako objašnjavaju ruski eksperti — ukrajinski nacionalisti započinju teroristički rat protiv zemalja EU koje „nedovoljno“ pomažu Kijevu u ratu protiv Rusije.

Salvini je, očigledno, određenim radikalnim strujama trn u oku zato što se zalaže za normalizaciju odnosa sa Rusijom i za ukidanje antiruskih sankcija, a takođe je i više puta izrazio podršku ponovnom ujedinjenju Krima sa Rusijom. Posećivao je Krim i Moskvu i pojavljivao se u majici sa portretom Putina. Sve ovo bi takođe moglo izazvati želju za osvetom kod ukrajinskih desničarskih radikala.

Centar širenja nacističkih ideja u Evropi

Italijanski eksperti navode da je Ukrajina postala centar širenja nacističkih ideja u Evropi, a da je EU tim ljudima dala priliku da se slobodno kreću po Šengenu, te zbog toga nisu iznenađeni ovakvim razvojem događaja.

Zapadni mediji su u prvim izveštajima požurili da uhapšenu grupu povežu sa Rusijom.

Prema navodima tih medija, među kojima je bio i „Si-En-En“ — uhapšeni Italijani se dovode u vezu sa „proruskim separatistima u Ukrajini“, umesto sa suprotnom stranom, kako je i sugerisala italijanska policija.

© AP Photo / Giuseppe Lami/ANSA Mateo Salvini
Ko je pokušao da ubije Salvinija - Sputnik Srbija
Mateo Salvini

Ruski politikolog Rostislav Išenko ove događaje dovodi u vezu sa presudom Ukrajincu, pripadniku Nacionalne garde, Vitaliju Makrivu, koga je italijanski sud osudio na 24 godine zatvora, zbog ubistva italijanskog fotoreportera Andrea Rokele i njegovog ruskog prevodioca Andreja Mironova u maju 2014. godine u blizini Slavjanska, na istoku Ukrajine.

„Sudeći po izveštajima medija, tamo je bila otkrivena međunarodna grupa — italijanski nacisti, ukrajinski nacisti i drugi nacisti, a kome je pripadalo oružje i odakle su ga donosili — nije poznato. Oni su, jednostavno, nabrojali sve što je bilo u tom skladištu i izvestili su da su došli do njega tako što su pratili ukrajinske naciste. A mogli su da ih prate i zbog „slučaja Markiva“, koji je već osuđen. U vezi sa njegovim slučajem pokrenuto je još nekoliko krivičnih postupaka, među kojima je i jedan protiv ukrajinskog poslanika… Zbog toga, od strane Ukrajinaca postoje pretnje, uključujući i one o terorističkim napadima“, kaže Išenko.

Stižu pretnje italijanskim političarima

Među pretnjama o kojima govori Išenko je i ona koja dolazi od bivšeg lidera ultranacionalističke grupe „Desni sektor“ Dmitrija Jaroša, u kojoj je, nakon presude Makrivu, pozvao da Italijane u Ukrajini uzimaju kao taoce.

„Ne znam tačno iz kog razloga su tu grupu pratili, ali pretpostavljam da je to u vezi sa slučajem Markiva i da su se zbog toga ukrajinski nacionalisti u Italiji aktivirali. Oni su podržavali Markiva, a njih su podržavali visoki ukrajinski zvaničnici, uključujući i Arsena Avakova, ministra unutrašnjih poslova. A posle presude, na adrese italijanskih političara, sudova i zvaničnika su počele da stižu pretnje ukrajinskih nacista. Jasno je da je italijanska policija morala pažljivije da prati ukrajinsku zajednicu u Italiji, jer tamo ima mnogo Ukrajinaca koji odlaze zbog zarade, a među njima je i mnogo nacista. To pokazuje i ovaj sudski postupak. Najverovatnije je da su tokom operativnih akcija oni otišli ​​u to skladište, gde su pronašli oružje. Prema podacima u medijima, koje nisu potpune, to oružje ne pripada samo Ukrajincima“, smatra Išenko.

Ekspert dodaje i da nije iznenađen reakcijom zapadnih, a pre svega američkih medija, koji su brže-bolje Rusiju doveli u vezu sa ovim događajem.

„Nisu svi zapadni mediji optužili Rusiju, a ’Si-En-En‘ je čak i Tramp nazvao ’fejk njuzom‘ (lažnim vestima). Oni rade po konceptu ’Rusija je kriva za sve‘. Trampa je izabrala Rusija, Rusija je započela rat i tako dalje. To je njihova glavna ideja. Prema tome, kada kažu da skladište pripada Ukrajincima, sa stanovišta ’Si-En-Ena‘ — Ukrajinci znače Donbas. A njihovim gledaocima ništa ne znači kada se kaže ’sa Donbasa, a ne iz Donbasa‘... Ovo je čisto manipulativna tehnologija: kada te uhvate, viči: ’Držte lopova‘“, kaže Išenko.

Podsetimo — Salvini je izjavio da je grupa ukrajinskih neonacista, koja je uhapšena zbog posedovanja čitavog arsenala oružja — htela da ga ubije. On je istakao i da je to bila jedna od mnogih pretnji smrću koje dobija svakog dana.

Prethodno je italijanska policija, u okviru specijalne operacije protiv ekstremista krajnje desnice, zaplenila raketu vazduh-vazduh u severnoj Italiji. Pored rakete, u hangaru je bilo i drugog naoružanja, kao i nacističkih simbola.

Policija je saopštila da je to otkriće rezultat prethodne istrage o Italijanima koji su učestvovali u ratu u istočnoj Ukrajini. U saopštenju se navodi da je do otkrivanja pokušaja prodaje rakete vazduh-vazduh došlo zahvaljujući praćenju pet Italijana, koji su bivši policajci bliski ukrajinskom „Azovskom bataljonu“, a koji je osnovan kao paravojna grupa sastavljena od desničarskih nacionalista i trenutno je deo Nacionalne garde Ukrajine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala