Bela kuća: Učešće Turske u programu F-35 nemoguće zbog kupovine ruskih S-400

© REUTERS / Gary CameronBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington će nastaviti da sarađuje sa Ankarom uz ograničenja vezana za isporuke ruskih protivvazdušnih sistema S-400, navodi se u saopštenju portparolke Bele kuće Stefani Grišam.

„Sjedinjene Američke Države nastavljaju da cene naše strategijske odnose sa Turskom. Kao NATO saveznici naši odnosi su višeslojni i nisu usredsređeni isključivo na F-35. Naši vojni odnosi su snažni i mi ćemo nastaviti da aktivno sarađujemo sa Turskom, uzimajući u obzir ograničenja vezana za prisustvo sistema S-400 u Turskoj“, ističe se u saopštenju Bele kuće.

„Odluka Turske da nabavi ruske sisteme za protivvazdušnu odbranu S-400 onemogućava njeno dalje učešće u (programu) F-35“, dodaje Grišamova.

„F-35 ne može da koegzistira sa ruskom platformom za prikupljanje obaveštajnih podataka, koja će se koristiti proučavanje njegovih (aviona) naprednih mogućnosti“, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, Sjedinjene Američke Države su nudile Turskoj da „pređe u prve redove“ za kupovinu američkih sistema za protivvazdušnu odbranu „Patriot“, ali nisu imale uspeha.

Ona je dodala da nabavka ruskih sistema narušava obaveze zemlje u okviru NATO-a i imaće „katastrofalne posledice“ za Ankaru.

„Turska je više od 65 godina dugogodišnji i pouzdani partner i saveznik NATO-a, ali nabavka S-400 podriva obaveze koje su svi saveznici NATO-a preuzeli u odnosu na ruske sisteme. To će imati pogubne posledice za interakciju Turske sa Alijansom“, zaključuje se u saopštenju.

Ugovor za nabavku četiri diviziona S-400 vredan 2,5 milijarde dolara zaključen je 2017. godine. Turska će deo isporuke S-400 platiti sama, a deo na račun ruskog kredita.  

Nakon zaključivanja sporazuma, Sjedinjene Američke Države zahtevale su da Turska odustane od ruskih sistema S-400 i umesto toga kupi američke sisteme „Patriot“. Vašington je takođe zapretio da bi mogao da odloži ili poništi proces prodaje Turskoj najnovijih aviona F-35, ali je Turska odbila da napravi ustupke. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nazvao je sporazum o S-400 najvažnijim u istoriji zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala